• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ

 

Των Αθανασίου Δημ. Κορακάκη και

Αρχοντούλας Κων. Δούση - Κορακάκη

 

Ημέρα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου έτους 1978, ημέρα εκλογής του Νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, απομεσήμερο, καλεί το τηλέφωνό μου, και σε απάντησή μου, ακούγεται μια φωνή δυνατή και καθαρή να ερωτά: «Είσθε ο κύριος Κορακάκης;» και σε απόκρισή μου, με χαιρετισμό του και με πολύ απλότητα να αυτοσυστήνεται:

Ήτανε ο Χρυσόστομος, ο Νέος Μητροπολίτης, και να συνεχίζει: «Σας καλώ μετά από σύσταση του Πατρός Ελευθερίου, ως την πρώτη μου επαφή με την Επισκοπή μου».

Διευκρινίζεται, ότι ο Πεφωτισμένος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μακαριστός Ελευθέριος Κατσαΐτης, ήτανε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου και μετέπειτα Επίσκοπος Νύσσης.

xrisost1

 Αυτή η ιστορική γνωριμία, μου έχει μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη μου!

Γνωριμία αγάπης, εκτίμησης, στενής και ειλικρινούς οικογενειακής σχέσης, πραγματικής φιλίας, πορείας σαράντα δύο ετών, που δυστυχώς τερμάτισε η Αποδημία Του, στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Για τον Μακαριστό Χρυσόστομο Ζαφείρη, τον Άνθρωπο του Πνεύματος και της Επιστήμης, με Μεγάλο και Βαρύ Βιογραφικό, τον Φιλόσοφο, Θεολόγο, Πανεπιστημιακό Καθηγητή Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, Θεολογικών Σχολών, Ξενόγλωσσο, Συγγραφέα, Αρχιερέα και Μοναδικό Δημιουργό της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, που έδωσε την Ίδια Του τη Ζωή για την ανάδειξή της, έχουν αναφερθεί και εξυμνήσει οι άνθρωποι του Πνεύματος και των Γραμμάτων.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ

Προσωπική μου επιθυμία, όπως και της οικογένειάς μου, είναι να αναφερθούμε στη κοινωνική ανθρώπινη ζωή του Μακαριστού Δεσπότη μας.

Θα προσπαθήσω να περιγράψω μερικά χαρακτηριστικά από τον Άνθρωπο Ιεράρχη Κυρό Χρυσόστομο Ζαφείρη, με την απλότητα και ταπεινότητα που τον διέκρινε σε όλες του τις εκδηλώσεις.

Υπήρξε ο Άνθρωπος που του άρεσε η κοινωνική ζωή και να αναπτύσσει στην Επισκοπή του και όχι μόνο, γνωριμίες με όλες τις κοινωνικές τάξεις. Με αυτή τη συμπεριφορά Του έγινε σεβαστός και αγαπητός, τόσο στο ποίμνιό του, όσο και σε εκείνους τους ελάχιστους που τυχόν διαφωνούσαν με τις αρχές του.

Ο στενός οικογενειακός δεσμός μας και η φιλία, που αναπτύχθηκε σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή της ζωής μας, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του, ήταν τα πλέον ευχάριστα και χαρούμενα χρόνια μας.

Του άρεσε η οικογένεια, αισθανότανε ευτυχής και έλαμπε από χαρά και ικανοποίηση, όταν ευρισκόμενος σε οικογενειακό περιβάλλον περνούσε, είτε σε μόνιμη διαμονή, είτε τις ελεύθερες ώρες, τη ζωή του.

Ενθουσιαζότανε με την οικογένεια και έδιδε πνοή και αισιοδοξία για την αξία της, που πόσο αναγκαία είναι στη ζωή μας.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Μεγάλος Έμπειρος Καθοδηγητής της Ζωής…

Αυτός είναι ο άνθρωπος, που από πολύ μικρό παιδάκι, βλαστάρι της ζωής, που οι συνθήκες της τότε εποχής το υποχρέωναν να βρεθεί μακριά από τη θαλπωρή της αγκαλιάς της Στοργικής Μάνας του, πρεσβυτέρας Ευαγγελίας, την έλλειψη καθοδήγησης του γενναίου και Ηρωικώς πεσόντος Υπέρ της Πατρίδας Ιερέως πατρός του, Παπά – Σπύρου Ζαφείρη και της αγάπης των Αδελφών του. Στερήθηκε τα πάντα, όπως τις χαρές της παιδικής του ηλικίας, την οικογένεια, τη προστασία δικών του ανθρώπων και όσα απαιτούντο να έχει ένα παιδί στην πιο τρυφερή και κρίσιμη ηλικία της ζωής του.

Η ανεπτυγμένη κρίση του και ο χαρακτήρας του, ως και η Πίστη του στο Θεό τον οδήγησαν στο σωστό δρόμο της ζωής του για να μεγαλουργήσει και να αξιωθεί να φθάσει σε ανώτατα αξιώματα της Κοινωνίας και να την υπηρετήσει, ως απλός Άνθρωπος και Δημιουργός της.

Με τη πίστη του στο Θεό και Προστάτη Του, βρέθηκαν στο δρόμο του άνθρωποι στα πολύ δύσκολα χρόνια, τόσο της ζωής του όσο και της εποχής του, που τον βοήθησαν να φθάσει σε ηλικία νέος μεν αλλά ώριμος, με στόχους και ιδανικά να καθοδηγεί τον εαυτόν του.

Μικρός μαθητής στα Σχολεία, τόσο στο Τζάνειο, όσο και στην Πάτμο, με μόνο και μοναδικό εφόδιο την ευρυμάθειά του (να είναι συνεχώς με ένα βιβλίο στο χέρι) πέτυχε να είναι καθ΄όλη τη διάρκεια της μαθητείας του «Ο ΑΡΙΣΤΟΣ» μεταξύ Αρίστων, με διαγωγή «ΚΟΣΜΙΩΤΑΤΗ» και αγαπητός προς όλους.

Έτσι έχων κερδίσει την αγάπη και τη στήριξη Διδασκάλων και Καθηγητών του, ευρέθη να είναι Φοιτητής στην Ανωτάτη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και από το οποίο αποφοίτησε «ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ»!

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Χωρίς υλικές δυνάμεις, αξιώθηκε από φοιτητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και Αμερικής, να γίνει Ένας Διακεκριμένος Καθηγητής και μάλιστα να διδάξει τόσο στα ίδια όσο και σε άλλα φημισμένα Πανεπιστήμια.

Μετά από αυτή, τη διακεκριμένη διαδρομή στο εξωτερικό και με πλούσιες εμπειρίες και περγαμηνές, θέλησε να ικανοποιήσει τη μεγάλη του επιθυμία της μόνιμης επιστροφής του στην πατρίδα.

Και ενώ ευρίσκετο ακόμη στη Γερμανία, το έτος 1976 εκλέγεται Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου.

Έτσι επιστρέφοντας, του ανατέθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός των άλλων, να είναι και Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου,

Καθηγητής της Ιερατικής Σχολής και με τα Υψηλά Καθήκοντα Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος, λόγω προσόντων και γνωριμιών του να αξιοποιήσει και να υπηρετήσει την Εκκλησία.

Χαίρων πλέον της εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης της Ιεράς Συνόδου, Τον εξέλεξε Αύτη, Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου. Χωρίς βέβαια, να τον απαλλάξει και από τα Αξιώματα που κατείχε.

Διαδέχθηκε τον Μακαριστό Κυρό Μητροπολίτη Αλέξανδρο Καντώνη, Πρώτο Μητροπολίτη της Νεοσύστατης Μητροπόλεως Περιστερίου.

ΑΞΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΣΩΦΡΩΝ, ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ

Άξιος Ιεράρχης - Θεολόγος σώφρων, αγαπητός και οργανωτικός, άρχισε τη δημιουργία σημαντικού κοινωνικού έργου για τη Μητρόπολη, όμως πολύ γρήγορα Αποδήμησε.

Η Μνήμη Του, όμως, θα είναι Άσβεστη και Σεβαστή με όσους συνεργάστηκε και γνωρίστηκε. Ιδιαίτερα δε, σε μένα που είχα την αγαθή τύχη, να έχουμε στενή συνεργασία και φιλικούς δεσμούς..

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Με το νέο Του αξίωμα, άνοιγαν πλέον οι ορίζοντες δράσης και δημιουργίας, για όλα αυτά τα σαράντα δύο χρόνια της Επισκοπείας Του, που είναι τα πλέον παραγωγικά στη ζωή του ανθρώπου.

Έργο, μεγαλόπνοο και επιβλητικό, που έχει καταγραφεί και ειπωθεί πολλάκις και πολύπλευρα.

Έργο, που πραγματοποιήθηκε από τη μικρά και νεοσύστατη Μητρόπολη, που τα οικονομικά της ήταν πενιχρά και χωρίς οικονομικούς πόρους και προϋπολογισμούς.

Ο Μακαριστός Δεσπότης Χρυσόστομος, κατόρθωσε να συνδεθεί με τη κοινωνία της Επισκοπής Του, με τους πολίτες της Πόλεως του Περιστερίου και να τους πείθει για κάθε όραμά Του.

xrisost2

«ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ»

Οι πολίτες βρεθήκανε κοντά του, τον στήριξαν, τον βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του και απευθυνόμενος προς όλους, ασχέτως οικονομικού επιπέδου και συμπαράστασης, έλεγε ο ίδιος: «Αυτό το έργο της Μητρόπολης, είναι έργο δικό σας και σας ανήκει, εγώ απλός διαχειριστής είμαι και μόνο, αυτού».

Ο Μακαριστός Δεσπότης Χρυσόστομος, που με την απλότητά του, τις ενέργειες του και τα αισθήματά του κέρδισε τους ανθρώπους και γινότανε όμοιος με αυτούς.

Ήταν άνθρωπος επικοινωνιακός προς όλους και χωρίς διακρίσεις.

Διοργάνωνε συνεστιάσεις κάθε χρόνο, που με τον τρόπο της παρουσία Του και μόνο έδινε την ευθυμία και το κέφι της διασκέδασης.

Τα τελευταία χρόνια οι συνεστιάσεις γίνονταν στις αίθουσες και εγκαταστάσεις του νεοανεγερθέντος κτηρίου στην Κηπούπολη, με προορισμό την περίθαλψη των ευάλωτων και των πασχόντων από Χρόνιες Παθήσεις Υπερηλίκων, το οποίο διαθέτει πλήρη και υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης -ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάστηκε εντυπωσιακά και διευκόλυνε άρτια τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών- διοργάνωναν εκδρομές, για να δημιουργείται κοινωνική επαφή και γνωριμία των ενοριτών και όχι μόνο.

Στις περισσότερες εκκλησίες εγκατέστησε μαγειρεία με επαγγελματικό εξοπλισμό, για την παρασκευή γευμάτων από εθελόντριες Κυρίες, για άπορα και ευάλωτα άτομα.

Κάθε χρόνο και προκειμένου να ευχαριστήσει τις εθελόντριες Κυρίες, διοργάνωνε εκδρομές με έξοδα της Μητρόπολης για την μετακίνησή τους με λεωφορεία – πούλμαν και με πλήρη εστίαση.

Και πάντοτε ήταν συνοδός, επικεφαλής και πλησίον όλων, αισθανόμενος μεγάλη ικανοποίηση να σερβίρει ο ίδιος τις Κυρίες που δεν τις επέτρεπε να μετακινηθούν από τα καθίσματά τους.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩΝ

Το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα του δεν σταματά. Και ενώ οι δυνάμεις του άρχισαν να ελαττώνονται, προχώρησε στην απόκτηση μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.

Και αμέσως προχώρησε στο σχεδιασμό για την ανέγερση κυρίως κτηρίου και μικρότερων κτηρίων, ως και γηπέδων αθλοπαιδιών και άλλων εγκαταστάσεων, προς φιλοξενία παιδιών και απόρων για καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Μακαριστός Κυρός Μητροπολίτης Χρυσόστομος – Γεράσιμος Ζαφείρης είναι ο Άνθρωπος Ιεράρχης και ο Εμπνευστής, ο Θεμελιωτής, ο Μοναδικός Δημιουργός όλου αυτού του Οργανισμού που ονομάζεται « Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου» και θα μείνει Άρρηκτα Συνδεδεμένος με Αυτή.

Με προσωπικό μου χαρακτηρισμό, ήταν ένας Επιτυχημένος Μεγάλος «Μanager» Ιεράρχης!

Κλείνω το αφιέρωμά μου, όπως το άρχισα:

Επισκέφθηκα το Δεσπότη μας, στο Επισκοπείο στο δωμάτιό του, ευρισκόμενος στο κρεβάτι του πόνου.

Είμαστε οι δυο μας. Με κοιτάζει με μάτια λυπημένα, φωνή πονεμένη και εμφανή αισθήματα απογοήτευσης, και μου λέει: «Θανάση, παραιτήθηκα»!

Μακαριστέ Δέσποτα Χρυσόστομε - Γεράσιμε Ζαφείρη, ΘΑ ΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ στις καρδιές και στη ΜΝΗΜΗ μας!

 

Αθανάσιος Δημ. Κορακάκης

Αρχοντούλα Κων. Δούση Κορακάκη

 

Περιστέρι Οκτώβριος 2022

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ