• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

«ΕΞΑΡΧΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ» ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

klimis   Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακυβερνησία που επικρατεί στην Ι. Μητρόπολη Περιστερίου, λόγω της παρατεταμένης κατάστασης που αντιμετωπίζει με την υγεία του ο σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Κλήμης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θερμοθέτησε τον «Έξαρχο Μητροπολίτη» με ειδικό Κανονισμό, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   Ο «Έξαρχος Μητροπολίτης» θα διορίζεται σε Μητροπόλεις, που οι ποιμενάρχες τους αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντά τους (για λόγους υγείας κ.λπ.) και δεν έχουν προβλέψει αντικαταστάτη τους για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες της Μητρόπολής τους.

   Συγκεκριμένα το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την Μητρόπολη Περιστερίου έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Μητροπολίτης Κλήμης δεν έχει δώσει δικαίωμα υπογραφής σε κανέναν άλλο κληρικό της Μητροπόλεως ενώ δεν έχει ορίσει ούτε πρωτοσύγκελο.

   Εξαιτίας αυτού του διοικητικού κενού είναι αδύνατη η σύγκληση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου η οποιαδήποτε λήψη αποφάσεως ή ακόμη και αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας, ακόμη και η έγκριση των πινάκων μισθοδοσίας ώστε να πληρωθεί το προσωπικό.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια προβληματική η οποία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στη Μητρόπολη Περιστερίου, η οποία είχε φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Εκκλησία. Μέχρι τώρα ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί ένα τέτοιο θέμα ήταν η ενεργοποίηση των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη, και η αποστολή ειδικής ιατρικής και δικαστικής επιτροπής. Ωστόσο πρόκειται για διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερες από 45 ημέρες, τις οποίες αυτή την στιγμή δεν διαθέτει η Μητρόπολη Περιστερίου η οποία κυριολεκτικά δεν μπορεί να προβεί ούτε καν στην αποπληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας.

   Ο Έξαρχος έχει σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες από τον Τοποτηρητή, αφού η παρουσία του περιορίζεται αυστηρά στις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες της Μητροπόλεως, ενώ λογοδοτεί απευθείας στην ΔΙΣ.

Μετά την δημοσίευση του Κανονισμού στο ΦΕΚ αναμένεται ο διορισμός του Εξάρχου Μητροπολίτη για την Μητρόπολη Περιστερίου από την ΔΙΣ.

 

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 328/2021

Περί προσωρινής αναπληρώσεως Μητροπολίτου και τροποποιήσεως του Κανονισμού υπ’ αρ. 263/2014 «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 272).

 

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Έχουσα υπ’ όψει:

 

1. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 και του εδαφ. Β του άρθρου 35 του ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 146),2. την ανάγκη εισαγωγής κανόνων για την προσωρινή διαποίμανση, διοίκηση και διαχείριση των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε περίπτωση συνδρομής προσωρινής αδυναμίας εκτελέσεως καθηκόντων στο πρόσωπο επαρχιούχου Μητροπολίτου, 3. την γνωμοδότηση 17/2021 του Ειδικού Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και 4. την από 13.7.2021 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ψηφίζει τον Κανονισμό υπ’ αρ. 328/2021 που έχει ως ακολούθως:

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 328/2021

 

«Περί προσωρινής αναπληρώσεως Μητροπολίτου και τροποποιήσεως του Κανονισμού υπ’ αρ. 263/2014 «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 272)»

 

Άρθρο 1

 

Στον Κανονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος υπ’ αρ. 263/2014 «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος» (Α΄ 272) προστίθεται άρθρο 5.Α που έχει ως ακολούθως:

 

«Άρθρο 5Α

 

Προσωρινή ανάθεση καθηκόντων διαχειρίσεως

 

1. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.):

α) σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας στο πρόσωπο Μητροπολίτου εκ λόγων υγείας του να ασκήσει τα καθήκοντά του και

β) εφ’ όσον ο Μητροπολίτης δεν έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα πλήρους ή μερικής αναπληρώσεώς του σε Πρωτοσύγκελλο ή Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, και

γ) εάν έχει τεθεί υπ’ όψιν της Δ.Ι.Σ., κατόπιν ή άνευ αιτήματός της, επίκαιρη βεβαίωση πανεπιστημιακής κλινικής νοσοκομείου, που πιστοποιεί την ανωτέρω αδυναμία και την προσωρινή της φύση προσδιορίζοντας κατά προσέγγιση το χρονικό της διάστημα, δύναται μετά από αίτημα του Μητροπολίτου ή άνευ αιτήματός του, εάν δεν είναι σε θέση να το υποβάλει, να διαπιστώσει την ως άνω προσωρινή αδυναμία και να αναθέσει όλες τις αρμοδιότητες διαχειρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί σε όργανα της ως άνω περιπτώσεως β και δεν προϋποθέτουν Αρχιερατική ιδιότητα (όπως η εποπτεία επί Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων), στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο προεδρευόμενο από Έξαρχο Μητροπολίτη κατά την παρ. 2 του παρόντος και για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, επιφυλασσόμενη να επανεξετάσει τον προσωρινό χαρακτήρα της αδυναμίας. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο εποπτεύεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

 

2. Κατά την ανωτέρω περίπτωση προσωρινής αδυναμίας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διορίζει ως Πρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Έξαρχο Μητροπολίτη.

 

3. Οι ανωτέρω αυξημένες διαχειριστικές εξουσίες του Μητροπολιτικού Συμβουλίου περιορίζονται επί υποθέσεων τρέχουσας φύσεως, ενώ για μη τρέχουσες υποθέσεις ζητείται η έγκριση της Δ.Ι.Σ. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ασκεί τις αυξημένες διαχειριστικές του αρμοδιότητες μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., η οποία παρατείνει την άσκησή τους ή αποφασίζει την εφαρμογή των παρ. 3-7 του άρθρου 34 του ν. 590/1977 (Α΄ 146)».

 

Άρθρο 2

 

Διορισμός Εξάρχου Μητροπολίτου

 

1. Σε περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 1 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διορίζει Έξαρχο Μητροπολίτη στον οποίο αναθέτει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, τα καθήκοντα διαποιμάνσεως, διοικήσεως και διαχειρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, του οικείου Μητροπολίτου μνημονευόμενου κανονικώς σε άπασες τις Ιερές Ακολουθίες εντός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Έξαρχος Μητροπολίτης εποπτεύεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και είναι δυνατό να αντικαθίσταται υπ’ αυτής.

 

2. Οι ανωτέρω εξουσίες του Εξάρχου Μητροπολίτου περιορίζονται επί υποθέσεων τρέχουσας φύσεως, ενώ για μη τρέχουσες υποθέσεις ζητείται η έγκριση της Δ.Ι.Σ.

Ο Έξαρχος Μητροπολίτης ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., η οποία παρατείνει την άσκησή τους ή αποφασίζει την εφαρμογή των παρ. 3-7 του άρθρου 34 του ν. 590/1977 (Α΄ 146).

 

Άρθρο 3

 

1. Προ της λήξεως του χρονικού διαστήματος προσωρινής αναπληρώσεως των άρθρων 1 και 2 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψιν επίκαιρη ιατρική βεβαίωση πανεπιστημιακής κλινικής νοσοκομείου διαπιστώνει την παύση της προσωρινής αδυναμίας ή την εξακολούθησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα, που προσδιορίζεται από την ιατρική βεβαίωση. Στη δεύτερη περίπτωση η Δ.Ι.Σ. παρατείνει την κατά τα άρθρα 1 και 2 αναπλήρωση για το αναγκαίο χρονικό διάστημα.

2. Εάν δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί το χρονικό διάστημα της αναγκαίας παρατάσεως από ιατρική βεβαίωση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προβαίνει σε εφαρμογή των παρ. 3-7 του άρθρου 34 του ν. 590/1977, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντρέχει οριστική αδυναμία ασκήσεως καθηκόντων του Μητροπολίτου.

 

Άρθρο 4

 

Ο παρών Κανονισμός δεν προκαλεί καμία δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των λοιπών εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Ο παρών Κανονισμός αρχίζει να ισχύει από την δημοσίευσή του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών Κανονισμός δημοσιεύεται και διά του επισήμου Δελτίου «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Κανονισμός αυτός να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2021

 

Ο Πρόεδρος

 

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 

Ακριβές Αντίγραφο

 

Ο Αρχιγραμματεύς

 

† Ο Ωρεών Φιλόθεος

 

 

Α.Λ.(Πηγή: orthodoxia.info)

 

(ΙΟΥΛΙΟΣ 2021)

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • GAVRAS
  • PATRIARXIS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ