• ODIGOI
 • KASOURIDIS
 • ROUSSOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
 • ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
 • ΛΕΩΝΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Εκοιμήθη σε ηλικία 84 ετών, μετά από μακροχρόνια ανίατη ασθένεια, ο π. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Χρυσόστομος, μετά από 40ετή Ποιμαντορία και με σημαντικό έργο στο ενεργητικό του


 Μετά από 40ετή ποιμαντορία και με ένα σημαντικό έργο στο ενεργητικό του ο π. Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεράσιμος Ζαφείρης) εκοιμήθη στις 7.11.2019 σε ηλικία 84 ετών, μετά από μακροχρόνια ανίατη ασθένεια.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε το μεσημέρι της 9.11.2019 στον Μητροπολιτικό ι.ν. της Ευαγγελίστριας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, τον οποίο πλαισίωσαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Κλήρος του Περιστερίου.

Πλήθος κόσμου με πολλή συγκίνηση, προσκύνησε το σκήνωμα του π. Ποιμενάρχη τους από την προηγούμενη βραδιά που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, παραβρέθηκε την 9.11.2019 στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος -πνευματικό παιδί του κοιμηθέντος, που διακόνησε για πολλά χρόνια σε ναούς του Περιστερίου- και παραστάθηκε στην εξόδιο ακολουθία που τελέσθηκε εν συνεχεία.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν: Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. π. Σεραπίων Μιχελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του κοιμηθέντος, καθώς επίσης και στην οικογένειά του. Έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα του Σπυρίδωνα, που είχε καθοριστική συμβολή σαν ιερέας στην εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών Γερμανών και μάλιστα στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ακολούθησε η ομιλία του σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Κλήμεντος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του προκατόχου του και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην εξόδιο ακολουθία του προκατόχου του.

Τέλος μίλησε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου κ. Βασίλης Λώλος, ο οποίος ανέγνωσε το συλλυπητήριο ψήφισμα που ενέκρινε το Σώμα.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο αναπληρ. υπουργός Εξωτερικών σε Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής και π. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Βίτσας, ο βουλευτής Δυτ. Τομέα της Ν.Δ. κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Περιστερίου και άλλων περιοχών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των πολιτειακών αρχών, τοπικών φορέων, μέλη της οικογενείας του κοιμηθέντος κ.ά.

*

Στη συνέχεια με επικεφαλής τη δημοτική φιλαρμονική σχηματίσθηκε πομπή και δια των οδών Π. Τσαλδάρη και Αναπαύσεως το σκήνωμα του

μακαριστού π. Μητροπολίτου Περιστερίου, μεταφέρθηκε μέχρι το Κοιμητήριο Περιστεριού, όπου και ετάφη δίπλα στον πρώτο Μητροπολίτη Περιστερίου μακαριστό Αλέξανδρο.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Ο π. Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος -για τον οποίο θα έχουμε εκτενές αφιέρωμα σε επόμενο φύλλο μας- αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και παρέμενε, είτε σε κατάλυμα στο Επισκοπείο υπό τη φροντίδα του νυν Μητροπολίτου Περιστερίου, είτε νοσηλευόταν στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Γεννήθηκε στην κοινότητα Χαραυγή Άρτας το 1935 και είχε αποφοιτήσει από την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, το 1960.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και την Γερμανία και ήταν Υφηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Στρασβούργου. Δίδαξε στις Θεολογικές Σχολές της Αμερικής, του Λιβάνου κ.ά.

Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1970 Πρεσβύτερος.

Εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου το 1976 και ορίσθηκε Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση την οποία διατήρησε έως και το 1999.

Χρημάτισε μέλος των Κ. Ε. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Το 1977 εξελέγη από την Ιεραρχία, Μητροπολίτης Περιστερίου.

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

Για την αποδημία του π. Μητροπολίτου Περιστερίου ασχολήθηκε όλος σχεδόν ο ημερήσιος Τύπος, όπου έγινε αναφορά και σε ενδοεκκλησιαστικά θέματα, όπως π.χ. η Εφημερίδα «δημοκρατία» στις 8.11.2019, ανέφερε σε άρθρο της:

«Εκοιμήθη στα 84 ο πρώην Περιστερίου Χρυσόστομος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, που είχε συγκρουστεί με τον Χριστόδουλο, άφησε το σημάδι του στην περιοχή.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Περιστερίου Χρυσόστομος. Ήταν μια ισχυρή εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που άφησε το σημάδι της κυρίως στους τομείς των διορθόδοξων και διαχριστιανικών σχέσεων, τομείς τους οποίους υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Ιερά Σύνοδο, ως επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής. Χρημάτισε μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Υπήρξε στενός φίλος του Ιερωνύμου και ανήκε στον κλειστό κύκλο εκείνων των μητροπολιτών που στήριξαν και δούλεψαν για την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου. Ως μέλος της «ιερωνυμικής πτέρυγας» συγκρούστηκε σφοδρά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την περίοδο της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο μακαριστός μητροπολίτης Χρυσόστομος βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους, έπειτα από σειρά καταγγελιών για ενδείξεις και υποψίες μη χρηστής οικονομικής διαχείρισης στην Μητρόπολη της οποίας προΐστατο.

Την τελευταία τριετία ο μακαριστός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν του επέτρεπαν να ασκεί σωστά τα πνευματικά και τα διοικητικά καθήκοντά του.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο τον επισκέφτηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και του ζήτησε, με το θάρρος της παλαιάς φιλίας τους, να παραιτηθεί από τον μητροπολιτικό θρόνο του. Στις 5 Μαρτίου 2019 με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο ο κυρός Χρυσόστομος παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Στις 6.11.19 η κατάστασή του επιδεινώθηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή».

Ανάλογα ήταν και τα δημοσιεύματα άλλων ημερήσιων εφημερίδων.

Δ. Λυμπερόπουλος - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019.

 • LAKIOTIS
 • paxatouridis
 • anagenissi
 • ARSENOPOULOU
 • stauroulias
 • dimos
 • likos
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ