• WEST
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

Αλέξανδρος Μηλιώνης: Κανείς ζωντανός ή νεκρός, δεν γύρισε με σφαίρα στην πλάτη!

ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ

 

Το καλοκαίρι πέρασε στο χρονοντούλαπο, αλλά ορισμένα γεγονότα που έχουν ταυτιστεί με το εθνικό χρέος και την αυταπάρνηση, το καθήκον, τη θυσία κ.λπ., παραμένουν ανεξίτηλα στην συνείδησή μας και δεν πρέπει να μπαίνουν στο ράφι της λήθης.

Ένα από αυτά είναι και η εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου τον Ιούλιο, αλλά θεωρούμε ότι τώρα που μπήκαμε στην εποχή της περισυλλογής και της μελαγχολίας -αφού η θερινή ραστώνη έγινε νοσταλγία- να ταυτίσουμε αυτό το συναίσθημα με την άπονη στάση της Πατρίδας στα παιδιά της που έδωσαν τη ζωή τους ή θυσίασαν την αρτιμέλειά τους, δίνοντας το «παρών» στο εθνικό κάλεσμα.

Πρόκειται για τα παλικάρια του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου ΄64, ’67 και ’74, τους οποίους ο Δήμος Περιστερίου τίμησε, στη διάρκεια μιας επιβλητικής τελετής, με αφορμή την αλήστου μνήμης Κυπριακή τραγωδία.

Στο Άλσος Περιστερίου στο θέατρο «Τέχνη στην πέτρα», οι Περιστεριώτες έζησαν μια διαφορετική εκδήλωση, που δεν περιλάμβανε ψυχαγωγία ως συνήθως, αλλά ρίγη συγκίνησης, οργής αλλά και υπερηφάνειας ταυτόχρονα.

Η αντ/ρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, που εκπροσώπησε τον απουσιάζοντα Δήμαρχο, έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι «χρέος του Δήμου ήταν να οργανώσει αυτή τη βραδιά τιμής και μνήμης στους πρωταγωνιστές των δραματικών γεγονότων, που συμπληρώνονται 45 χρόνια και στο μεταξύ οι πληγές της μάνας Ελλάδας παραμένουν ανοικτές, κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσουν και εμείς δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να θυμόμαστε.

Αποφασίσουμε να τιμήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την Πατρίδα και που είναι οι μόνοι ζωντανοί μάρτυρες σήμερα για να μας διαβεβαιώσουν ότι η πληγή που άνοιξε 45 χρόνια πριν και έχει διχάσει τη Μεγαλόνησο, είναι σίγουρο ότι θα κλείσει κάποια στιγμή, γιατί η Ελλάδα ξέρει να παλεύει για τα ιδανικά.

Απόψε με εντολή του Δημάρχου μας, που απουσιάζει, συγκεντρωθήκαμε για να κάνουμε το χρέος μας και να απονείμουμε στους ήρωες πολεμιστές αυτό που τους αξίζει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ζήτησαν τίποτε περισσότερο από το να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε».

Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΓΗ

Στη συνέχεια μίλησε ο υποστράτηγος ε.α. -που έχει εκλεγεί και κοινοτικός σύμβουλος στην 3η Δημοτική Κοινότητα- κ. Γεώργιος Στ. Μαστοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα τραγικά γεγονότα του 1974, για να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά, ότι «σήμερα ο πόνος γίνεται οργή και το άδικο μετατρέπεται σε αποφασιστικότητα. Οφείλουμε να αποδώσουμε το πρώτιστο καθήκον μας και να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες νεκρούς που υπερασπίστηκαν την γωνιά του Ελληνισμού, την Κύπρο».

Συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή Περιστερίου και το Σύνδεσμο Πολεμιστών για την πρωτοβουλία τους και έκανε μια επισταμένη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα από την αντικειμενική και αληθινή τους σκοπιά.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Συμφωνία της Ζυρίχης, την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας που άφησε την Κύπρο ανοχύρωτη, την ολιγωρία της τότε ελληνικής κυβέρνησης, τα γεγονότα της Κοφινού που ήταν η «κερκόπορτα» για να… μαγαρίσουν οι Τούρκοι το 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ά.

Αναφέρθηκε κυρίως στα γεγονότα της αποστολής αυτοκτονίας των ανδρών της 35ης Μοίρας Καταδρομών με μεταγωγικά αεροπλάνα Νορ- άτλας χωρίς κάλυψη μαχητικών. Όπου τα τρία προπορευόμενα θεωρήθηκαν σαν τουρκικά και δέχθηκαν φίλια πυρά από τις ελληνικές δυνάμεις. Εξ αυτών το ένα κατερρίφθη και σκοτώθηκαν 29 καταδρομείς με μοναδικό επιζώντα τον Αθανάσιο Ζαφειρίου!

Τόνισε ότι: «Οι ήρωες αυτοί αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα της φιλοπατρίας, του αλτρουισμού και των υψηλών ιδανικών. Διδάσκουν ότι ο ελληνισμός συνεχίζεται και δεν διακόπτει όταν γονατίζει».

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που περιλάμβανε τα δραματικά γεγονότα και αμέσως μετά η αντ/ρχος κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου απένειμε στον κάθε ένα από τους 16 παρόντες ήρωες πολεμιστές ονομαστική αναμνηστική πλακέτα, με τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Περιστερίου τούς τιμά και είναι πάντα δίπλα τους.

«ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕ… ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ»!

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε συγκλονιστικά, φορτισμένος συγκινησιακά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών κ. Αλέξανδρος Μηλιώνης που ευχαρίστησε το Δήμο για την οργάνωση της τελετής και χαρακτήρισε σαν το μεγαλύτερο παράσημο που έλαβαν οι πολεμιστές της Κύπρου, την παρουσία των Περιστεριωτών στην τελετή.

Είπε ακόμη ότι: «Κανείς από τους ζωντανούς ή νεκρούς πολεμιστές των κυπριακών γεγονότων δεν γύρισε με σφαίρα στην πλάτη, γιατί κανείς δεν το έβαλε στα πόδια!

Από τη Κύπρο δεν φέρανε μόνο νεκρούς, φέρανε και ζωντανούς- νεκρούς που τους κλείσανε στα ψυχιατρεία! Η Πατρίδα δεν φέρθηκε σωστά στους τελευταίους εναπομείναντες ήρωες. Δεν τους έδωσε καμιά ανταμοιβή, τους έκοψε τις συντάξεις και τους πέταξε μόνο από ένα αναμνηστικό μετάλλιο λες και είχαν πάει ψυχαγωγική 5ήμερη εκδρομή στη Ρόδο! Σε ποιους; Σ’ αυτούς που πολέμησαν ηρωικά και έδωσαν τη ζωή τους ή άφησαν πίσω τα πόδια ή τα χέρια τους στο πεδίο της μάχης.

Λένε ότι «όπου και αν πας η Ελλάδα σε πληγώνει». Εγώ εισπράττω, ότι «όπου και να πάω η Ελλάδα με… ξεφτιλίζει»!

Και έχω και ένα μήνυμα για την Κύπρο: Στην Κύπρο δεν πολεμήσαμε για να μας δώσουν κάτι. Και αν σήμερα η Κύπρος μιλάει στα ξένα φόρουμ το χρωστάει στους βετεράνους Έλληνες πολεμιστές! Αν η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και αν το μεγαλύτερο μέρος της είναι ελεύθερο, το χρωστάει στους βετεράνους Έλληνες πολεμιστές!

Και ένα μήνυμα για τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη: Μας υποσχέθηκες ότι είναι υποχρέωση της Κύπρου να τιμήσει τους βετεράνους Έλληνες πολεμιστές. Τελικά μας έστειλες μια επιστολή με «χρυσά γράμματα» και μας ενημέρωνες, ότι «το θέμα εξετάζεται»! Το θέμα για 45 χρόνια εξετάζεται; Με όλο το σεβασμό, κύριε Αναστασιάδη, για μας έχεις μείνει ανεξεταστέος»!

Την ομιλία του κ. Μηλιώνη κάλυψε θύελλα χειροκροτημάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παραβρέθηκαν πάρα πολλοί εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής μεταξύ των οποίων: Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τάσος Θεοδωράκος και Βασίλης Μπέτσης, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Αεράκη, Τάσος Καλλιάφας, Τζένη Γαλάνη Τζάτζου κ.ά., οι κοινοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ζαχ. Δραμισιώτη και Τάσος Πατσιώτης κ.ά., η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κα Β. Λιλυμπάκη κ.λπ. Β. Αλεξανδροπούλου – Δ.Λ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • IMNOI
  • MOURIES
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ