• DIMOS
 • LAKIOTIS
 • KOUTAGIAR
 • ROUSSOS
 • THEODORAKO
 • KIRITSIS
 • TSINAS
 • NIKITA
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Επικαιρότητα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Κατηγορηματικός και αποφασισμένος ο νέος Μητροπολίτης να βάλει τέλος στις κακές συνήθειες, την επαιτεία και την οικογενειοκρατία! - ΜΕ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ.κ. ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ

 

Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Κλήμης έγινε θερμά δεκτός, στη διάρκεια μιας λαμπρής τελετουργικής διαδικασίας ενθρόνισής του, από τον Κλήρο και το λαό του Περιστερίου το απομεσήμερο της 18.4.2019. Μέχρι και ο καιρός -που ήταν θαυμάσιος- υποκλίθηκε στην έλευση του νέου Ποιμενάρχη, παρά το γεγονός, ότι η Ε.Μ.Υ. προέβλεπε βροχές και καταιγίδες.

Τον κ.κ. Κλήμη υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος με πολλούς Μητροπολίτες εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου, στην πλατεία π. Λουτρών και του ενεχείρισε την ποιμαντορική ράβδο. Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή με άγημα του Στρατού, τη Φιλαρμονική μας ορχήστρα, μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων κ.ά. μέχρι το Δημαρχείο Περιστερίου. Εκεί ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Μητροπολίτης κ.κ. Κλήμης αντάλλαξαν χαιρετισμούς. Ο δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης προσέφερε στον νέο Ποιμενάρχη έναν ασημένιο σταυρό.

Ακολούθως τελέσθηκε Δοξολογία τον Μητροπολιτικό ναό, παρουσία υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, αντ/ρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και πολιτών όπου ο κ.κ. Κλήμης εκφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία του. Προηγήθηκαν ομιλίες υποδοχής από τον εκπρόσωπο του Κλήρου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον π. Χερουβείμ Μεστούση, μαθητή των κατηχητικών σχολείων κ.ά.

ΑΓΑΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στην είσοδο του Δημαρχείου, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης προσφώνησε τον νέο Μητροπολίτη Περιστερίου, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Εις τα ιδιαίτερα ιστορικά και τιμητικά συμβάντα της πόλεως τού Περιστερίου, καταχωρείται η σημερινή ημέρα, Πέμπτη, 18η Απριλίου 2019, με μείζον ιερό Χριστιανικό δέος και ένα βαρυσήμαντο τελετουργικό ορόσημο, να την διακρίνουν και να την επισφραγίζουν.

Ενώπιον μας έχουμε την ευσεβή, ιερατική και πνευματώδη προσωπικότητα, η οποία από τούδε θα πρωτοστατεί και θα ηγείται, των σοβαρών ποιμαντορικών καθηκόντων και ευθυνών, της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου.

Σεβασμιώτατε νέε μας Μητροπολίτα, κ.κ. Κλήμη, τελευταίος σημαντικός σταθμός, της μακράς και αξιοπρόβλητης ιερατικής διαδρομής σας, είναι η από την 20η Μαρτίου 2019 εκλογή σας, ως Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της πόλεώς μας, από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου, της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με τις βαρύτιμες ιερατικές αρετές και παρακαταθήκες σας, όπως και τα διαπρεπή πανεπιστημιακά σας αποθέματα, συνυφασμένη αναδεικνύεται, η απερίσπαστη προσήλωσή σας εις την υπηρεσία και την θεία αποστολή αγάπης της Εκκλησίας μας.

Στην γενέτειρα πόλη μας, το Περιστέρι, η οποία αποτελεί τον ύπατο εντολέα, σε κάθε δημόσιο βήμα, δημόσια ενέργεια και πρωτοβουλία μας, πάντοτε η λαϊκή δημοκρατική φλέβα, η καθημερινή βιοποριστική αγωνιστικότητα, παράλληλα όμως και το ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα, υπό την ευρύτερη ορθόδοξη Χριστιανική έμπνευση και καθοδήγηση, είχαν και εξακολουθούν να έχουν χαρακτηριστική θέση, στα κυρίαρχα γνωρίσματα, της πόλεως και της κοινωνίας, των συντοπιτών και συνανθρώπων μας.

ΕΙΜΕΘΑ ΔΥΟ ΠΟΛΛΟΙ ΟΜΟΚΕΝΤΡΟΙ

Τα τελευταία δεκαέξι συναπτά έτη, αλληλένδετος με την μεγάλη τιμή, όπως και την άκρως σοβαρή ευθύνη της δημαρχιακής πλοήγησης, της σημερινής πλέον μεγαλούπολης του Περιστερίου, οφείλω να επισημάνω το εξαιρετικό διαχρονικό περίγραμμα των αγαστών σχέσεων, της πόλεώς μας και της σεπτής Εκκλησίας της. Δημοτική και Μητροπολιτική Αρχή, σε βάθος χρόνου και αδιάλειπτα, είμεθα δύο πόλοι ομόκεντροι, ως προς την αδιάκοπη φροντίδα, την συνδρομή και την προστασία ολόκληρου του κοινωνικού ιστού.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα, κ.κ. Κλήμη, καλώς ορίζετε και διέρχεστε την πύλη της Εκκλησίας και της κοινωνίας των συνανθρώπων και των πιστών, της πόλεώς μας. Το Περιστέρι της μεγίστης διοικητικής και κοινωνικής περιμέτρου, καθώς και το υπεράριθμο ποίμνιό του, μας χρειάζονται εκατέρωθεν. Και υπερτερούν πάντοτε των σκέψεων, των στόχων, των οραμάτων και προσδοκιών μας.

Η ιεροσύνη, η ευχή και η ευλογία σας, ευπρόσδεκτε και ευυπόληπτε, νέε μας Μητροπολίτα, αφενός και αφετέρου η γόνιμη κοινή προσπάθεια και συνεργασία μας, είμαστε βέβαιοι πως θα ενισχύσουν και πάλι καθοριστικά, την αναμενόμενη ευόδωση του σπουδαίου και επίμαχου, δημόσιου, κοινωνικού και ιερατικού έργου μας».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ.κ. ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ

Στην απάντησή του ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Κλήμης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Κλήρο και το λαό του Περιστερίου για τη θερμή υποδοχή και υποσχέθηκε αγαστή συνεργασία προς όφελος του Χριστεπώνυμου πληρώματος.

Πιο περιεκτικός ήταν στον ενθρονιστήριο λόγο του, εντός του Μητροπολιτικού ι.ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, από τον οποίο σταχυολογούμε ορισμένα σημεία. Είπε μεταξύ άλλων:

«Με όλη μου την ύπαρξη δοξάζω τον Θεό όχι για όσα δι’ εμέ, αλλά για όσα εν τω προσώπω μου τελεσιουργούνται δια την τοπικὴν Εκκλησίαν. Θερμά ευχαριστώ όλους σας, επισήμους και μη, για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

Συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ενθρονιζόμενος Αρχιερέας να παρουσιάζει το τι θα πράξει κατά τον χρόνο της Διακονίας του, εν είδει «προγραμματικών δηλώσεων».

Αυτὲς δε οι «προγραμματικές δηλώσεις» συχνά περιέχουν μεγάλες υποσχέσεις, που συνοδεύονται από μία ενισχυμένη και έντονη δόση συναισθηματισμού και οι οποίες μάλλον δηλώνουν τι θα επιθυμούσε ο ομιλών, παρά τι θα μπορούσε να υλοποιήσει.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ

ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Η ελευθερία είναι εκείνη που τελικά διαφοροποιεί τον άνθρωπο από την υπόλοιπη δημιουργία.

Ο Θεὸς από την αρχὴ συνέδεσε την πορεία του ανθρώπου προς την καθομοίωση με την ελεύθερη επιλογή. Ο άνθρωπος όμως πίστεψε ότι μπορεί να υπερβεί «απευθείας» την τάση προς τον θάνατο, να τροποποιήσει την κτιστότητά του, αλλά «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε», όπως αφοπλιστικὰ και ποιητικά αναφέρει ο στίχος.

Και όχι μόνο δεν έπαψε ο άνθρωπος να είναι δημιούργημα, συνώνυμο του χώρου και του χρόνου, αλλά απεναντίας η επιλογή του να παρακούσει τον Θεό τον οδήγησε στο σημείο ο θάνατος από δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα.

ΟΧΙ ΚΟΣΜΙΚΟΣ

ΗΓΕΤΗΣ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Πολλοὶ από εμάς αντιμετωπίζουμε σε μεγάλο βαθμό τον Επίσκοπο ως κάποιον ο οποίος θα βρει δουλειά στο παιδί μας, ο οποίος θα φτιάξει ιδρύματα, ως κάποιον που θα δώσει αίγλη και διασημότητα στους γάμους μας ή στην βάπτιση των παιδιών μας. Ελάχιστοι όμως τον αντιλαμβανόμαστε ως εικόνα, ως «τύπον και τόπον» του Αρχιερέως Χριστού, εξ ου και το κύρος και η αυθεντία του Ἐπισκόπου. Τον αντιλαμβανόμαστε ως έναν ηγέτη κοσμικό περισσότερο, παρά ως κάποιον που μας αναγγέλλει, που έρχεται να μαρτυρήσει όχι περὶ του εαυτού του ή του τι θα κάνει ο ίδιος, αλλά περὶ του Χριστού και του τι έκανε ο Χριστός για τον άνθρωπο: εγὼ ουδὲν μαρτυρώ περὶ εμαυτού.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κρίσιμο σημείο. Διότι με βάση τα προαναφερθέντα, η αποστολή μας και η ευθύνη μας ως Επισκόπου, να γιατί, δεν έχει ως περιεχόμενο να σας δώσουμε υποσχέσεις δευτερεύουσες.

ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ ΟΣΟΙ

ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η εξωτερική αδυναμία της Εκκλησίας είναι η μεγάλη της δύναμη. Η ελπίδα μας δεν πηγάζει από τα επιτεύγματά μας και τα έργα μας, αλλά από το «περισσόν» της ζωής πού χορηγεί ο Χριστός, μέσα από την Ευχαριστία και τα Μυστήρια. Για τον λόγο αυτόν, αν υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι θα αποδυναμώσουν την Εκκλησία, διασύροντας τα πρόσωπα των Επισκόπων της ή των κληρικών ή και των απλών χριστιανών, ματαιοπονούν, διότι η δύναμη, η αγιότητα της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Χριστός και δεν επηρεάζεται από την ηθική μας αξία, τις ατομικές μας επιδόσεις ή αποτυχίες.

ΘΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ

ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Στην αποστολή που από σήμερα και επισήμως αναλαμβάνω, δεν είμαι μόνος μου. Σιγά- σιγά, από το 1974, όταν πρωτοσυστάθηκε η τοπική Εκκλησία στην πόλη του Περιστερίου, έχουν μεσολαβήσει αρκετά.

Ο πρώτος Επίσκοπος αυτής, ο κυρός Αλέξανδρος Καντώνης, αν και παρέμεινε ελάχιστο χρόνο, έχει αφήσει αγαθή ανάμνηση, καθώς επρόκειτο περὶ πρωτοποριακού ιεράρχου.

Ο δεύτερος Επίσκοπος και άμεσος προκάτοχός μου, ο σεβαστός μου Γέροντας Μητροπολίτης Χρυσόστομος, στα συμπεπληρωμένα 40 χρόνια διακονίας του, μου παραδίδει μεταξὺ των άλλων δύο βασικά στοιχεία: τα ιερὰ θυσιαστήρια και τον ιερὸ κλήρο με τον πιστό λαό.

Τα ιερὰ θυσιαστήρια τα πολλαπλασίασε σε αντίξοες συνθήκες. Σε αυτά τα θυσιαστήρια θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε την εντολὴ του Χριστού: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», πλαισιωμένοι από το ιερόν πρεσβυτέριον ως ο Χριστός υπὸ των Αποστόλων.

Απευθυνόμενοι ιδιαιτέρως στους άμεσους συνεργάτες μας, τους αγαπητούς μας πατέρες, θα θέλαμε να τους υπομνήσουμε ότι καλούμεθα να έχουμε στον νου μας, ότι δεν είμαστε εμείς που σώζουμε, αλλά ο Χριστός. Εμείς καλούμεθα να αναγγείλουμε στους ανθρώπους την σωτηρία, και μάλιστα με τρόπο ορθόδοξο, ευγενικό, αγαπητικό, ταπεινό, απλό αλλά όχι αλλοιωμένο και λαϊκίστικο, σεβόμενοι την ελευθερία των συνανθρώπων μας.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ

ΣΕ ΠΑΝ ΕΡΓΟΝ ΑΓΑΘΟΝ

Ως Μητροπολίτης σας, πατέρες μου, δεν προσδοκώ κάποια κοσμική επιδοκιμασία, η περιστασιακὲς αβρότητες και δώρα, όσο τον σεβασμό, την συνεργασία και την υπακοή σας.

Αλλά και εσείς, αγαπητοί μου χριστιανοί, καλείστε να επιδεικνύετε πνεύμα συνεργασίας και μαθητείας. Η συμμετοχή σας στην λατρευτική ζωή δεν είναι διακοσμητική, αλλά συστατική.

Για τον λόγο αυτόν, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε όλες τις Αρχὲς και τους φορείς της πόλεώς μας ότι με προθυμία, σεβασμό και αγαθή προαίρεση θα είμαστε δίπλα τους σε παν έργον αγαθόν».

 

(Οι πλήρεις ομιλίες του σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου και του Δημάρχου Περιστερίου θα αναρτηθούν στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα).

 

ΥΨΗΛΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ

ΕΠΑΡΚΕΙΑ- ΕΥΘΥΚΡΙΣΙΑ

Οι πρώτες διαπιστώσεις για τον νέο Μητροπολίτη Περιστερίου, καθ΄ομολογία κληρικών και λαϊκών, είναι ότι πρόκειται για προσωπικότητα που διακρίνεται για την υψηλή θεολογική του επάρκεια, την προσήλωσή του στον αλληλοσεβασμό, την ευταξία και την ευθυκρισία. Είναι αυστηρός, τυπικός, αλλά και προσηνής στον κλήρο και τον κόσμο. Άνθρωπος με μεγάλη σωματική και ψυχική αντοχή, επισκέφθηκε και χοροστάτησε, από της ενθρόνισής του μέχρι την Ανάσταση, σε όλους τους Ναούς και τα Προσκυνήματατα. Δέχθηκε τις ευχές του λαού στο Επισκοπείο για πάρα πολλές ώρες, όρθιος, μοιράζοντας γλυκίσματα. Καινοτόμος, συγκέντρωσε έξι Επιτάφιους στην πλατεία Δημαρχείου την Μ. Παρασκευή και δεξιώθηκε κατά την ενθρόνισή του τις Αρχές της πόλης στην αίθουσα δεξιώσεων του ΚΥΒΕ, όπου προσέφερε σε όλους αναμνηστικά «αντίδωρα» (μικρές μεταλλικές εικόνες – ενθύμια της ενθρόνισής του). Και βεβαίως οι πρώτες του κινήσεις ήταν να τελέσει μνημόσυνο στο μνήμα του πρώτου Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Αλεξάνδρου και να επισκεφθεί τον ασθενούντα π. Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ… «ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ»

Πεποίθηση όλων είναι ότι ξεκίνησε το… «νοικοκύρεμα» στην Μητρόπολη Περιστερίου, καθώς ο π. Επίσκοπος Μεθώνης κ.κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) έδωσε δείγματα γραφής στην Αρχιεπισκοπή.

Διετέλεσε Αρχιγραμματέας από τις 10.10.2014 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και για μια εικοσαετία (1999- 2019) Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 2008 έως το 2011 ήταν B’ Γραμματέας – Πρακτικογράφος και από το 2011 έως το 2014 Α’ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης επιμελήθηκε την χωροταξική αναδιάταξη και αποκέντρωση των Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διά την πιο εύρυθμη λειτουργία αυτών και την εξυπηρέτηση του χριστεπώνυμου πληρώματος. Και τέλος έχει σπουδαία οργανωτική εμπειρία καθώς μερίμνησε για την βιβλιοδεσία των Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας από το 2008 μέχρι σήμερα, σε 65 τόμους! Ομιλεί δε την Γερμανική γλώσσα.

Θα προσθέσουμε στο βιογραφικό του, ότι: Μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ορίστηκε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αρχιγραμματέας από τις 10.10.2014. Στις 13.10.2014 χειροτονήθηκε στον ι.ν. Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου ως Επίσκοπος Μεθώνης.

Κατά την ψηφοφορία της πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, έλαβε 63 ψήφους.

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Κλήμης γεννήθηκε στην κοινότητα Αίπεια Καλαμάτας το 1954.

Επίσης να τονίσουμε, ότι αποφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών. Και έκανε μετεκπαίδευση επί μια τετραετία στην Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στις 15 Αυγούστου 1982, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, ενώ την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Τον Ιανουάριο του 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε ιερατ. προϊστάμενος του ι.ν. Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανέγερση του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και των διάφορων βοηθητικών χώρων της ενορίας.

ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ Α΄ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ

Και βέβαια μπορεί να μην έπεσαν αστραπές και βροντές κατά την ημέρα της ενθρόνισης, αλλά… έπεσαν στην Α΄ Ιερατική Σύναξη των Κληρικών του Περιστερίου την επομένη 19.4.2019, όπου ο κ.κ. Κλήμης ανακοίνωσε τις προθέσεις του και τις προϋποθέσεις για το πώς θα πορευθούν στο εξής οι κληρικοί της Μητρόπολης Περιστερίου, ώστε να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια του να κάνει την Μητρόπολη πρότυπο.

Απαίτησε κληρικοί και ενορίτες, για το κοινό καλό, να είναι με «το πόδι στο… γκάζι!», κατά πληροφορίες μας.

Κήρυξε εκκλησιαστική εξόρμηση για το καλό των πολιτών που θρησκεύονται άδολα και έχουν την Εκκλησία βοηθό και ελπίδα και δεν πρέπει να απογοητευθούν και να απομακρυνθούν.

Ξεκαθάρισε κατηγορηματικά στο θέμα της αμφίεσης των ιερέων σε δημόσιους χώρους, ότι του λοιπού θα πρέπει να φορούν το ράσο και το καλυμμαύκι και να διέπονται από ευγένεια, σεμνότητα, πραότητα και καλοσύνη προς τους πολίτες.

Επίσης τόνισε με έμφαση και νόημα, ότι: «Μπαίνει τέλος στα σόγια, στις αδελφές και στα… παλικάρια, που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι έχουν «μπάρμπα στο Περιστέρι» και έκαναν ό,τι ήθελαν!

Δεν θα ανεχτώ άλλο, συνήθειες του παρελθόντος που δημιουργούσαν μια εσωστρέφεια για την Μητρόπολή μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια Μητρόπολη της οποίας ο λαός είναι κατ΄ εξοχήν εργατικός και θρησκευόμενος και εμείς να τον προκαλούμε με την συμπεριφορά μας. Ό,τι έγινε, έγινε στο παρελθόν. Τώρα πλέον μπαίνει μια νέα αρχή στην Μητρόπολη και δεν θα επιτρέψω να συνεχιστούν λάθη του παρελθόντος και οι κακές συνήθειες που εκθέτουν την Εκκλησία, όπως το να ζητούν οι ιερείς χρήματα, ενισχύσεις και τα άλλα συναφή».

Επίσης ανακοίνωσε, ότι ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Γέρων Χρυσόστομος θα είναι εφεξής υπό τη δική του φροντίδα και επιστασία.

Υπογράμμισε, ότι θα είναι πάντα στη διάθεση όλων των ιερέων, συμπαραστάτης στα προβλήματά τους και η πόρτα του γραφείου του θα είναι ανοιχτή προς όλους. Εξέφρασε δε την επιθυμία να γνωρίσει τις οικογένειες όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

*

Θα επισημάνουμε τέλος, ότι την επιμέλεια της καθ΄ όλα άψογης τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου είχαν: Ο θεοφ. Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο ιερατ. προϊστάμενος του ι.ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου π. Χερουβείμ Μεστούσης και ο δ/ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Δ.Λ.

 • AUGULEA
 • TAXIARHES
 • TAXIARHES
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • HONDOS CENTER
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ

Ειδήσεις

 • DEPADP
 • IEK
 • ANOIKTOI