• DIMOS
 • LAKIOTIS
 • KOUTAGIAR
 • ROUSSOS
 • THEODORAKO
 • KIRITSIS
 • TSINAS
 • NIKITA
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Επικαιρότητα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ.κ. Κλήμη, εξέλεξε νέο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ενθρόνιση θα γίνει μετά την υπογραφή τού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ.κ. Κλήμη (κατά κόσμον Δημήτριο Κοτσομύτη), εξέλεξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέο Μητροπολίτη Περιστερίου.

Η θέση, ως γνωστόν ήταν κενή μετά την παραίτηση για λόγους υγείας, του τ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά την ψηφοφορία πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.

Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι’ εκλογής.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου, επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

Ο θεοφ. Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68, ο αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής ψήφους 9 και ο αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6. Επίσης βρέθηκαν και 4 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους, ενώ ο πανοσ. αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης βρέθηκαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου στην αίθουσα Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και στη συνέχεια έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Κλήμη αναμένεται να γίνει το συντομότερο, μετά την υπογραφή του σχετικού Π. Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να λαμπρύνει με την παρουσία του τις επικείμενες εκδηλώσεις του Πάσχα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Τον ασθενούντα Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Χρυσόστομο επισκέφθηκε στις 23.2.2019 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος, με τον οποίο συζήτησε τα της αποχώρησής του καθώς αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Όπως είναι γνωστό ο Μητροπολίτης Περιστερίου είναι εδώ και αρκετό καιρό ασθενής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στα της διοίκησης της Μητροπόλεως. Παρ΄ όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος απέφευγε να στείλει την κατά νόμο επιτροπή, για να αποφανθεί περί της υγείας του Μητροπολίτου Περιστερίου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις πολλών Ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.), όπως π.χ. στη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. του μηνός Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Περιστερίου στις 23.2.2019 διήρκεσε αρκετή ώρα και τελικά -όπως αποδείχθηκε εκ των γεγονότων- αποχώρησε έχοντας την έγγραφη συγκατάθεση του για την αντικατάστασή του.

Το θέμα της Έδρας της Μητρόπολης Περιστερίου παρέμενε ανοικτό, δεδομένου ότι η Δ.Ι.Σ. έπρεπε να συνέλθει και για την πλήρωση των θέσεων και των Μητροπόλεων Γλυφάδας και Σιάτιστας, που ήταν επίσης κενές.

Μέχρι της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου, τοποτηρητής ορίστηκε ο θεοφ. Επίσκοπος Θαυμάκου κ. Ιάκωβος.

Να σημειώσουμε, ότι στην ακολουθία των Χαιρετισμών της 15.3.2019 ο θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης κ.κ. Κλήμης, χοροστάτησε στον ι.ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς, παρουσία πλήθους πιστών των περιοχών Αθηνών και Περιστερίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης και νέος Ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως. Περιστερίου κ.κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε στην κοινότητα Αίπεια Καλαμάτας το 1954.

Αποφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών. Και έκανε μετεκπαίδευση επί μια τετραετία στην Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Στις 15 Αυγούστου 1982, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, ενώ την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), καλλιεργώντας συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».

Τον Ιανουάριο του 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε ιερατ. προϊστάμενος του ι.ν. Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανέγερση του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και των διάφορων βοηθητικών χώρων της ενορίας.

Παράλληλα διορίσθηκε για μια εικοσαετία (1999- 2019) Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008- 2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011- 2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 13 Οκτωβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον ι.ν. Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Επί της διακονίας του, που διήρκεσε 4,5 χρόνια, ως Αρχιγραμματεύς, πραγματοποιήθηκε χωροταξική αναδιάταξη και αποκέντρωση των Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διά την πιο εύρυθμη λειτουργία αυτών και την εξυπηρέτηση του χριστεπώνυμου πληρώματος.

Τέλος, μερίμνησε για την βιβλιοδεσία των Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας από το 2008 μέχρι σήμερα σε 65 τόμους.

Ομιλεί την Γερμανική γλώσσα.

*

Λίγα λόγια για την ονομασία και την γενέτειρα του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Κλήμη.

- Ο Άγιος Κλήμης μαρτύρησε για την πίστη του επί Αυτοκράτορος Διοκλητιανού (303 μ.Χ.) στη Νικομήδεια και η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 23 Ιανουαρίου.

Κλήμης ονομαζόταν και ο εκκλησιαστικός πατέρας, ο επονομαζόμενος Αλεξανδρεύς, κατηχητής στην Αλεξάνδρεια, δάσκαλος του Ωριγένη (Χριστιανού σοφού του Γ’ αιώνος μ.Χ., εκδότη της Π. Διαθήκης).

-Η δε κοινότητα Αίπεια, που σημαίνει «γη της ευδαιμονίας», είναι 40 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα (π. κοινότητα Φαρμίσι). Είναι ένα μαγευτικό μέρος - θέρετρο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

“ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

 • AUGULEA
 • TAXIARHES
 • TAXIARHES
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • HONDOS CENTER
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ

Ειδήσεις

 • DEPADP
 • IEK
 • ANOIKTOI