ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

 • ΔΗΜΟΣ
 • ΜΕΛΙΤΤΟΥΣΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου με τη συμμετοχή Φορέων

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ, ΠΑΓΕΤΟΥ, ΣΕΙΣΜΩΝ κ.λπ.)

Η ετοιμότητα του δημοτικού μηχανισμού και η εγρήγορση στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όσον αφορά τις απειλές από πλημμύρες και τον παγετό που πιθανόν να επιφυλάσσει η επερχόμενη χειμερινή περίοδος, διαπιστώθηκε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Περιστερίου, της 14.11.2018 στο Δημαρχείο της πόλης.

Η αντ/ρχος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχει και την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας κα Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, στην ανάλυση που έκανε σε αδρές γραμμές, τόνισε την πολλή καλή κατάσταση του Δήμου μας, τόσο στην πλευρά της παροχής βοήθειας σε άλλους δήμους που ταλανίζονται από τις πυρκαγιές, τις αιφνιδιαστικές βροχοπτώσεις, τους σεισμούς κ.ά., όσο και την προετοιμασία και την εγρήγορση που διακατέχει το προσωπικό και την πληρότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόνισε, ότι και στο παρελθόν, στην πυρόσβεση, στις πλημμύρες, στον παγετό κ.λπ., όλα τα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Στα επίφοβα σημεία της πόλης μας, τα οποία όπως έχει διαπιστωθεί πλήττονται από τις πλημμύρες, έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων με επαρκές προσωπικό που είναι σε διαρκή επιφυλακή, εξοπλισμένο με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΛΑΤΙΕΡΑ

& ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΌ

Όσον αφορά τον παγετό ο Δήμος Περιστερίου έχει εφοδιασθεί με όχημα- αλατιέρα, για την διατήρηση της προσβασιμότητας των δρόμων και ο Δήμος προμηθεύεται ένα πολυμηχάνημα, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε αλατιέρα το χειμώνα με λεπίδα μπροστά για τον καθαρισμό των δρόμων και το καλοκαίρι να γίνεται πυροσβεστικό. Αυτό λόγω μικρού μεγέθους θα μπορεί να ελιχθεί στις βόρειες περιοχές του Δήμου, όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί το μεγάλο μηχάνημα.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις προετοιμασίες (πλημμύρες – χιόνια) ενόψει χειμερινής περιόδου.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Ο αναπληρ. προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας κ. Αναστ. Χαχλάκης -ο οποίος μετέχει σε 35 συντονιστικά τοπικά όργανα- έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμο Περιστερίου για την πληρότητα που παρουσιάζει στον τομέα της πολιτικής προστασίας, το σημαντικό έργο που παράγει και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

Είπε ότι θα γίνει επικαιροποίηση των θερμαινόμενων χώρων σε περίπτωση παγετού, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά την ποσότητα του απαιτούμενου αλατιού σε περίπτωση χιονιά.

*

Ο αντιπύραρχος, υποδ/της του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος. είπε ότι τα 274 συμβάντα του τομέα τους στη θερινή περίοδο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Στον τομέα των πλημμυρών ο Σταθμός έχει 11 αντλητικά συγκροτήματα σε 5 οχήματα. Και αν το φαινόμενο είναι αυξανόμενο έρχεται ενίσχυση από τους άλλους Σταθμούς. Υπάρχει δε και ένα άλλο ειδικό όχημα με 20 αντλίες.

Όσον αφορά τη χιονόπτωση η Υπηρεσία συνδράμει όπου υπάρξει ανάγκη 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο.

*

Ο αναπληρ. διοικητής του Β΄ Αστυν. Τμήματος Περιστερίου κ. Γεωρ. Καλούδης, είπε ότι η Υπηρεσία τους συνδράμει είτε με περιπολίες είτε με την παρέμβασή της όπου ζητηθεί.

Από το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα μίλησε και ο υποδ/της κ. Ανδρέας Πανουτσόπουλος που μεταξύ άλλων είπε ότι έχουν δοθεί εντολές ειδικά για την ευπαθή περιοχή Τσαλαβούτα, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα τους.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Στεφ. Παπαδόπουλος που μίλησε μετά έθιξε το θέμα της ανάγκης επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών. Στα ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και έναν πιθανό σεισμό ο κόσμος δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, πού να πάει και πώς να προστατευθεί. Αυτό θεωρεί, ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα και πρέπει στοχευμένα να αντιμετωπισθεί, γιατί οι πολίτες είναι οι άμεσοι συνεργάτες στην αντιμετώπιση του οτιδήποτε συμβεί.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Η εκπρόσωπος της ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) κα Κων/να Κατσαούνη, είπε, ότι όσον αφορά το Δίκτυο, υπάρχει σχεδιασμός μέτρων έκτακτης ανάγκης τα οποία προβλέπονται και υπάρχουν και μνημόνια ενεργειών ανά καταστροφή, τα οποία ακολουθεί διαδικαστικά όλο το προσωπικό λειτουργίας της ΣΤΑ.ΣΥ. Υπάρχει μια κουλτούρα γενικότερα στον τομέα ασφάλισης, από την ηγεσία της Διοίκησης μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο.

Επίσης γίνονται κατά καιρούς ασκήσεις ετοιμότητας και ο φορέας έχει ανταποκριθεί υποδειγματικά σε οτιδήποτε έκτακτο συμβεί. Στόχος είναι να υπάρχει η συνέχεια λειτουργίας του Δικτύου χωρίς διακοπή, αλλά και αν συμβεί διακοπή να είναι ολιγόλεπτη.

*

Ο εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ κ. Παν. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθούν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας του Συνδέσμου στις περιπτώσεις θεομηνιών.

*

Η εκπρόσωπος της Δ/μιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας και προϊσταμένη επί εκπαιδευτικών θεμάτων κα Αναστασία Παπανικολάου είπε ότι κάθε χρόνο επικαιροποιείται και κοινοποιείται σε όλα τα σχολεία το σχέδιο ενεργειών για διαχείριση εκτάκτων αναγκών και κυρίως ως προς τις ασκήσεις κυρίως σε περίπτωση σεισμού. Υπάρχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις όλων των διευθυντών ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τρεις τουλάχιστον ή και περισσότερες, προγραμματισμένες ασκήσεις- προσομειώσεις σεισμού για εκκένωση του σχολείου από τους μαθητές σε ελάχιστο χρόνο κ.λπ.

Ανέφερε κάποια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν σχετικά με τις πλημμύρες στο 17ο Γυμνάσιο στην Κηπούπολη και τις μονώσεις των ταρατσών των σχολικών κτηρίων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Δυτικής Αθήνας (ΚΙΠΟΔΑ) κ. Παν. Μαργαρώνης τόνισε την καλή συνεργασία της Οργάνωσης με το Δήμο για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και συνδράμουν πάντα όπου κληθούν. Είπε ότι μετά τα γεγονότα του 1999 έχει αλλάξει το σύστημα πολιτικής προστασίας και από την αδράνεια έχουμε περάσει στην ακραία ενημέρωση για το παραμικρό, που φέρνει στα όρια τους πάντες. Πρέπει να βρεθεί «χρυσή τομή» για να μην υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις.

Πρότεινε από πλευράς Οργάνωσης να ξεκινήσουν ενημερωτικά σεμινάρια σε όλο το προσωπικό που εμπλέκεται στο θέμα της πολιτικής προστασίας.

*

Ο υπεύθυνος της Οργάνωσης Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΄Ενωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ. Αναστάσιος Χιόνης, που διαβεβαίωσε, ότι σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπου δεν λειτουργούν τηλέφωνα, κινητά κ.λπ. των Υπηρεσιών, οι ραδιοερασιτέχνες είναι σε θέση να βοηθούν και να διενεργούν τις επικοινωνίες.

*

Ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Οργάνωσης Πολιτών Περιστερίου κ. Παν. Μπαλτουμάς, διαβεβαίωσε για την συμμετοχή τους σε ό,τι συμβεί στο θέμα των πρώτων βοηθειών.

*

Ο πρόεδρος του Ε.Ε. Σταυρού Περιστερίου κ. Στράτος Εγγλέζος και η αναπληρ. πρόεδρος κα Αμαλία Πολίτη τόνισαν ότι ο Ε.Ε.Σ. είναι όλο το χρόνο και όλες τις ημέρες σε ετοιμότητα με εκπαιδευμένους εθελοντές που προσφέρουν πρώτες βοήθειες, ιματισμό, τρόφιμα και έχουν πρόθυμη διάθεση να βοηθήσουν όπου χρειασθεί.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΠΗ

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Θωμάς Ρουμπάκος αναφέρθηκε στην πληρότητα του Δήμου σε εξοπλισμό, στη επάρκεια π.χ. σε αλάτι αν χρειασθεί. Και όσον αφορά τις επικοινωνίες, είπε ότι ο Δήμος εξοπλίσθηκε με υπερσύχρονο σύστημα επικοινωνίας, όπως κεραίες, πομπούς σε όλα τα οχήματα κ.λπ., γεγονός που εξυπηρετεί τον συντονισμό και την ακαριαία επέμβαση.

Επίσης είπε, ότι έγιναν ομιλίες σε όλα τα ΚΑΠΗ με χρήσιμες οδηγίες και σχέδια για περιπτώσεις π.χ. σεισμού, με οδηγίες πού θα πάνε τα μέλη με τις οικογένειές τους κ.λπ. Τώρα γίνεται ο δεύτερος κύκλος ομιλιών για σεισμούς, πλημμύρες και χιονόπτωση.

Τέλος η αναπληρ. δ/ντρια Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κα Ελένη Πάσσου, είπε ότι το εντεταλμένο προσωπικό του Δήμου είναι παρόν, πρόθυμο και έμπειρο σε κάθε ανάγκη. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι πλήρως συντηρημένος και υπάρχει και υπεύθυνος συντονιστής που είναι μέρα νύχτα σε ετοιμότητα.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Κανονισμός λειτουργίας του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έχει 7 άρθρα, αποτελείται από 30 σελίδες και περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και χιονοπτώσεις - παγετό περιλαμβάνει αναλυτικά τα φαινόμενα, το προσωπικό, τις εμπλεκόμενες διευθύνσεις, τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν κ.λπ.

Για τις πλημμύρες φερ΄ ειπείν αναφέρει τα ευαίσθητα σημεία, που συνήθως πλήττονται, όπως η οδός Φιλιππιάδος (λόγω κακής δόμησης), η Παπαρρηγοπούλου (Λευκωσίας - Υπάτης, λόγω αδιεξόδου), η Τσαλαβούτα (δεν βρίσκει διέξοδο το νερό όταν υπερχειλίσει ο Κηφισός), ΄Ελλης & Σίνα, Σφακίων & Μιχ. Βόδα (μπούκες), Δωδεκανήσου & Πελοπίδα και Καρπενησίου & Δερβενακίων (χρειάζεται μετακίνηση φρεατίων) κ.ά. σημεία, στα οποία εστιάζεται η προσοχή έγκαιρης και επαρκούς αντιμετώπισης.

Δ.Λ. - «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 • ΛΕΩΝΙΑ
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ
 • IEK ΔΕΛΤΑ
 • EΚΘΕΣΗ
 • ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΣΜΟΣ
 • ENOIKIASTIRIO
 • AUGULEA
 • AKOUSTIKA
 • HONDOS CENTER

Ειδήσεις