ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • PAXATOYRIDIS
  • TSIOTA
  • BEKNEO
  • THEODORAKOS
  • PAXATOURIDIS
  • KALIAFAS
  • LWLOS
  • STAUROULIAS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

 

folopulos1 Δεν θα πάψουμε να θυμίζουμε τις απώλειες προσωπικοτήτων και απλών πολιτών του Δήμου μας, που σημάδεψαν το μήνα Σεπτέμβρη, προσωπικοτήτων για τις οποίες οι παλιοί Περιστεριώτες, που φεύγουν ένας – ένας, παίρνουν μαζί τους στη λήθη, τις θυσίες και τις προσφορές τους. Αλλά τουλάχιστον οι νέοι μας να ξέρουν ποιοι έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Δήμου μας, που ήταν η πρώτη «χωματερή» της Αθήνας...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

 Στις 5 Σεπτέμβρη 1995, απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, που για μισό αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα.

 Εξελέγη 4 φορές δήμαρχος και θήτευσε 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος!

 Γεννήθηκε το 1925 στα Πετράλωνα και όταν η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του Κων/νου έπεσε έξω, εκείνος τοποθέτησε τα λιγοστά χρήματά του στο Περιστέρι, αγοράζοντας το 1932 ένα οικόπεδο στην Κολοκυνθού.

 Μέχρι 25 χρονών ο Δημήτρης Φωλόπουλος έκανε διάφορες δουλειές, εργάτης, φαρμακοποιός, μαραγκός, σιδηρουργός και υποδηματοποιός.

 Το 1951 έβαλε υποψηφιότητα με το «Δημοκρατικό Συναγερμό» και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.

 Εξελέγη δήμαρχος το 1964, το 1975, το 1978 και το 1986.

 Συνελήφθη από τους πρώτους, κατά τη δικτατορία και εξορίστηκε στη Γυάρο. Χαρακτήρας μαχητικός και ασυμβίβαστος, είχε καταδικαστεί σε 3.500 ημέρες φυλάκιση! Στα βασανιστήρια ήταν πρωταθλητής! Σαν δήμαρχος είχε πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια περίπου 650 φορές, από τις διαμάχες του με τους οικοπεδοφάγους και είχε αναδειχθεί επίσης πρωταθλητής στις… αθωωτικές αποφάσεις. Είχε αθωωθεί σε όλες!

 Κηδεύτηκε με δαπάνες του Δήμου από τον ι. ν. της Ευαγγελίστριας. Το ποιοι λάμψανε δια της απουσίας τους τούς θυμούνται οι παλιοί Περιστεριώτες και μην τους αναφέρουμε γιατί είναι μακρύς ο κατάλογος.

 Την ημέρα που απεβίωσε -το 1995 έτσι;- συνήλθε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο εκτός από το συλλυπητήριο ψήφισμα, αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στην πλατεία Γρηγορίου του Ε’ στο Μπουρνάζι, ή σε άλλη κεντρική πλατεία!

 (Ναι καλά! Ούτε δρόμο δεν ονομάσανε! Ο μόνος που τον τίμησε είναι ο σημερινός δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης που τοποθέτησε την προτομή του στον Αγ. Αντώνη και τον στολίζουν από πάνω τόσα γαρίφαλα, όσες και οι θητείες του).

ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ

 Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ο μοναδικός Περιστεριώτης που έφθασε στο αξίωμα του Υφυπουργού: Ο Θάνος Τσουκαντάς.

 Γεννήθηκε το 1937 στην κοινότητα Λύρκεια Αργολίδας. Το 1954 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, την οποία τελείωσε το 1961, το 1966 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με «άριστα» και το 1968 έγινε πανεπιστημιακός επιμελητής.

 Για 35 χρόνια ήταν στο δημοτικό προσκήνιο και απολάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης των Περιστεριωτών, που τον αποκαλούσαν «Στρατηγό»!

tsukantas1 Διετέλεσε αρχηγός δημοτικής παράταξης, Το 1974 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» και αργότερα έγινε Υφυπουργός Υγείας. Μια θέση από την οποία βοήθησε, τόσο το Δήμο, όσο και πάμπολλους Περιστεριώτες και σε θέσεις εργασίας και σε θέματα υγείας.

 Στη νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε στον ι.ν. Παμ. Ταξιαρχών (Νέο), μίλησαν για τον σπουδαίο άνδρα και επιστήμονα, που ήταν γιατρός όλων σχεδόν των καλλιτεχνών και πλήθους πολιτικών, ο σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο π. δ/ντής του ΙΚΑ κ. Γεωρ. Μπεκιάρης, ο π. δήμαρχος κ. Θεόδ. Δημητρακόπουλος κ.ά.

 Παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της Βουλής, πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολλές εκατοντάδες πολίτες του Περιστερίου.

 Ο Θάνος Τσουκαντάς ζούσε το τελευταίο διάστημα της ζωής του σε ένα εξοχικό σπιτάκι στην Κορινθία, με διαλείμματα της μονοτονίας του, που και πού το τηλεφώνημα κάποιου από αυτούς που ευεργετήθηκαν από αυτόν αλλά δεν ήταν αχάριστοι.

Στην κηδεία και των δύο πιο πάνω προσωπικοτήτων ακούστηκε το «αιωνία τους η μνήμη», ναι, αλλά όχι μόνο να το λέμε, αλλά και να το εννοούμε. Γι’ αυτό και η αναφορά μας.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 26.000 ΑΣΤΕΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΕΣ

 Πρέπει να θυμίσουμε ακόμη, ότι ο μήνας Σεπτέμβρης είναι μήνας δοκιμασίας για τους Περιστεριώτες. Στις 7.9.1999 η σφοδρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε όλο το Περιστέρι, κτύπησε 4.347 σπίτια και άφησε 26.000 άστεγους, που βρήκαν προσωρινά καταλύματα στις σκηνές 72 καταυλισμών. Είχαμε και τρεις νεκρούς Περιστεριώτες (Αιμιλία Διονυσοπούλου, Διονύσης Καπόπουλος και Εμμ. Χαραμής). Αιωνία η μνήμη και σ’ αυτούς!

 Δ.Λ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018