ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «Ν.Δ.» κ. ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»

Πλημμύρισε η κεντρική αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου με πωλητές λαϊκών αγορών, το βράδυ της 27.4.2018, στην πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Λαϊκές Αγορές: Λειτουργία και Κοινωνική Προσφορά»

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της «Ν.Δ.» κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκεκλημένος του γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών και προέδρου της Β’ Ένωσης Πωλητών Λαϊκών Αγορών -που εδρεύουν στο Περιστέρι- κ. Δημήτρη Μουλιάτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Έχω περπατήσει σε πολλές λαϊκές αγορές και είναι πάντα ξεχωριστή η χαρά μου όταν συνομιλώ με τους επαγγελματίες, με τους παραγωγούς, για τα προβλήματά τους, για τις δυσκολίες, για το άγχος τους. Νομίζω ότι σήμερα δεν μπορεί να βρει κανείς καλύτερη ακτινογραφία τού τι γίνεται στην Ελλάδα από το να περπατήσει σε μια λαϊκή αγορά και να ακούσει τον πόνο, τον προβληματισμό, αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι ανάμεσα σε εκατοντάδες εκπροσώπους των λαϊκών αγορών. Τους ανθρώπους που είναι παντός καιρού. Που ξέρουν τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για το καθημερινό μεροκάματο, που ξέρουν τι σημαίνει να στήνεις ένα πάγκο νωρίς το πρωί και να έχεις το άγχος να πουλήσεις την πραμάτεια σου στο τέλος της ημέρας, για να ξεκινήσεις πάλι την άλλη ημέρα από την αρχή.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Οι λαϊκές αγορές δεν είναι απλά αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα. Είναι και ένα μεγάλο κοινωνικό χωνευτήρι. Είναι ένας μηχανισμός κοινωνικής συνοχής. Εσείς το ξέρετε καλύτερα, διότι όταν τελειώνει η μέρα εσείς είστε αυτοί που διαθέτετε τα προϊόντα σας, στα κοινωνικά παντοπωλεία. Εσείς στηρίζετε τους αναξιοπαθούντες. Εσείς στηρίζετε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, εσείς στηρίζετε αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ξέρετε τι σημαίνει να βλέπετε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη να συρρικνώνεται. Να βλέπετε τη νοικοκυρά, τον συνταξιούχο -που του έκοψαν το ΕΚΑΣ- να ψάχνει να βρει το τελευταίο ευρώ στο πορτοφόλι για να αγοράσει ένα κιλό ντομάτες ή να φεύγει τελικά με τα απολύτως απαραίτητα -τα ελάχιστα- για να βγάλει την ημέρα. Να αγωνιά για το πώς θα βγάλει τελικά το μήνα, για το πώς θα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τα εγγόνια του τα οποία δυσκολεύονται σήμερα να τα βγάλουν πέρα».

Επιτέθηκε κατά του κ. Τσίπρα, που ενώ μιλάει για “καθαρή έξοδο” από τα Μνημόνια έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, από 1/1/2019, αλλά και μείωση του αφορολόγητου την οποία ήδη έχει ψηφίσει. Αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ και την για πρώτη φορά μείωση του αφορολόγητου σε όσους έχουν εισόδημα 600 - 700 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος!

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη που έχει στηρίξει διαχρονικά τις λαϊκές αγορές και ανέφερε ότι τα προβλήματα των λαϊκών αγορών είναι πολλά. Μέσα από έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο θα δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις λαϊκές αγορές. Πώς μπορούμε να τις κάνουμε πιο ανταγωνιστικές, πιο σύγχρονες, πιο μοντέρνες και πιο ασφαλείς. Οι λαϊκές αγορές ήταν, είναι και θα είναι πάντα κοντά στην καρδιά του Έλληνα καταναλωτή».

«ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ»

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δημ. Μουλιάτος, χειροκροτήθηκε θερμά, όταν αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη των λαϊκών αγορών από την «Ν.Δ.» και χαρακτηριστικά στον Κων/νο Μητσοτάκη που διέσωσε τις λαϊκές αγορές από βέβαιο αφανισμό το 1992.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών έχει πολλά περιθώρια για να εκσυγχρονιστεί και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφού το 60% των οπωροκηπευτικών προϊόντων διακινούνται σήμερα από τις λαϊκές αγορές και απασχολούνται σ΄αυτές περίπου 40.000 άνθρωποι.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολλή σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά των λαϊκών αγορών στον Έλληνα παραγωγό, στον Έλληνα καταναλωτή και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία.

 

(Στις φωτογραφίες μας διακρίνονται: Ο κ. Μητσοτάκης ομιλών προς το πυκνό ακροατήριό του και με τον κ. Δ. Μουλιάτοο, επίσης ο κ. Μουλιάτος απευθύνει χαιρετισμό).

“ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΜΑΪΟΣ 2018