ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Απονομή πλακέτας με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου για την μετονομασία και την ανακήρυξή του Κ. Γαβρά σε Επίτιμο Δημότη του Περιστερίου

«ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ» ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ Ο π. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΕΦΗ» ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ


 Το όνομα του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη κ. Κώστα Γαβρά, κοσμεί την προμετωπίδα του π. κινηματοθεάτρου «Έφη» στην οδό Βασιλικών 6 στην Κηπούπολη, από το βράδυ της 22.6.2017.

Στη διάρκεια μιας επιβλητικής τελετής, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, το λόγο έλαβε κατά την έναρξη, η υπεύθυνη της ΔΕΠΑΔΠ κα Δέσποινα Βάσσου -που είχε και το συντονισμό- η οποία αναφέρθηκε πρώτα στα πλεονεκτήματα του Δήμου Περιστερίου, «ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με πολλές και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, τρεις σταθμούς μετρό, πολυδύναμο δημαρχιακό μέγαρο, το ομορφότερο Άλσος της Αττικής και υψηλής αισθητικής χώρους που προάγουν τον πολιτισμό.

ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ένας από τους χώρους αυτούς είναι και το κινηματοθέατρο που βρισκόμαστε απόψε και το οποίο μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης μεταμορφώθηκε το 2014 σε ένα στολίδι για την πόλη μας και την Αττική. Μια ακόμη κοιτίδα που προστέθηκε για να δώσει βήμα πολιτισμού στην τέχνη.

Απόψε η συγκίνησή μας είναι μεγάλη, γιατί ο χώρος αυτός παίρνει το όνομα ενός σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη- κινηματογραφιστή: Του Κώστα Γαβρά, που έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων και με το πλούσιο έργο του έχει μεταδώσει το ελληνικό πνεύμα σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΥΤΟΦΩΤΗ

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας πρέσβης, που γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα, πόσο μεγάλη κιβωτός πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών, είναι η Ελλάδα, την πήρε και μέσα από τα έργα του, την ταξίδεψε σε παγκόσμιους πληθωρικούς προορισμούς, αναγνώρισης, καταξίωσης και διάκρισης.

Κώστα Γαβρά, ως υπηρέτης της τέχνης, πίστεψες, αλλά και κατάφερες με σθένος να αναδείξεις, πως η Ελλάδα μπορεί και επιβιώνει διαχρονικά, χάρη στο απύθμενο βάθος και τις πανίσχυρες ρίζες του πολιτισμού, της τέχνης, της ιστορίας και της κουλτούρας της.

Γιατί εδώ και τρεις χιλιετηρίδες, η μάνα πατρίδα μας, ήταν παντού γνωστή! Και όχι μόνο ήταν πολιτισμικά αυτόφωτη, αλλά δάνειζε κιόλας τα φώτα τα δικά της, σε φυλές και λαούς ανιστόρητους και σε αποθέματα τέχνης και πολιτισμού, ελλειμματικούς.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΑΞΙΩΝ

Μ’ ένα ζουμ στην σημερινή επαίσχυντη επικαιρότητα, οι «περίφημοι και προηγμένοι», εταίροι- πιστωτές μας, μας έχουν βάλει για χρόνια τώρα, σε δυσνόητα τερτίπια χρεοπιστώσεων και αλλεπάλληλων στερητικών και εξουθενωτικών ποινών.

Αν μπουν λοιπόν στο ζύγι, από τη μια πλευρά, τα άψυχα αριθμητικά νούμερα με τα «αργύρια» των δανειστών, και από την άλλη, η φιλοσοφία, η ρητορική, η λογοτεχνία, η ποίηση, οι τέχνες, η ιστορία και ο πολιτισμός, ένας ανεκτίμητος πακτωλός αξιών, που την καταγωγή του, η Ελλάδα μονοπωλεί και διαχρονικά γίνεται, παγκόσμιο σύμβολο γενναιοδωρίας και αναφοράς, τελικά ποιος θα ‘ναι εκείνος, που χρωστάει στον άλλον;

Εσύ βεβαίως, Έλληνα Κώστα Γαβρά, είσαι από εκείνους τους ευρυδιάστατα νοήμονες, που το έχουν εξαιρετικά εμπεδώσει. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι ο κινηματογράφος, όντας από μόνος του, τέχνη περίοπτη, βρήκε στη δική σου προσωπικότητα έναν κορυφαίο λάτρη, δημιουργό και διαμορφωτή. Βρήκε στη φλέβα σου και τη ρηξικέλευθη έμπνευσή σου, έναν πρωτοπόρο της γενιάς σου, σε σχέση με τις ταινίες πολιτικού κινηματογράφου. Με αντιπροσωπευτικά κορυφαίο, το περιβόητο «Ζ»!

Φίλες και φίλοι, με την παρουσία μας σήμερα εδώ και με την μετονομασία του κινηματοθεάτρου, τιμάμε την ελληνική αυθεντία, που ακούει στο όνομα «Κώστας Γαβράς». Μαζί με το Περιστέρι, την τοπική του κοινωνία και εμένα προσωπικά, ως Δήμαρχο, ηθελημένα επικεντρωμένο τα δεκαπέντε τελευταία συνεχόμενα χρόνια, σε γεγονότα όπως το σημερινό, που αποτελούν πολιτισμικούς και πνευματικούς για την πόλη και την κοινωνία της, φάρους και φορτιστές.

ΝΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ Η ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η διέλευση του Ελληνισμού, από το διεθνές στερέωμα κριτικής των λαμπρών έργων της κινηματογραφικής τέχνης και από τις απονομές Όσκαρ, Χρυσού Φοίνικα, Χρυσής Άρκτου και πολλών άλλων τιμητικών διακρίσεων, σε επιφανείς δημιουργούς τους, ένας από τους οποίους είσαι και εσύ, Κώστα Γαβρά, σημαίνει «plus» σε κέρδη πολιτισμού, για την Ελλάδα που σε γέννησε και την έκανες περήφανη. Μα και όλους εμάς τους Έλληνες, που σ’ έχουμε ανάμεσά μας.

Το άστρο σου, ας το θωρούμε όλοι, για να παίρνουμε από ‘κείνο, πίστη, δύναμη, ιδέες και κίνητρο να σου μοιάζουμε, ώστε να συνεχίζει η αστείρευτη Ελλάδα να διαπρέπει και να προβάλλεται πέρα και έξω από τα σύνορά της, όπως πραγματικά αξίζει και δικαιούται να το οραματίζεται».

(Την πλήρη ομιλία του Δημάρχου Περιστερίου έχουμε αναρτήσει στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα)

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ακολούθως πήρε το λόγο ο βραβευμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος είπε, ότι γνώρισε τον πολυτάλαντο Κώστα Γαβρά σαν πρωτοχορευτή στην ταινία «Στέλλα» του Μιχ. Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη. Αναφέρθηκε στη χαρισματική του προσωπικότητα και στο ταλέντο του και πρόσθεσε ότι χαρακτηρίζεται δίκαια σαν κατ΄ εξοχήν σκηνοθέτης του πολιτικού κινηματογράφου.

Επανέλαβε την πρότασή του να συνεργασθεί σαν βοηθός του Κώστα Γαβρά για να γυρίσουν μια ταινία στην Ελλάδα και πρότεινε να γίνει στο Περιστέρι ένα αφιέρωμα με τις ταινίες του Κώστα Γαβρά (το πραγματοποίησε ήδη ο Δήμος).

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ Κ. ΓΑΒΡΑ ΕΝ ΖΩΗ

Ακολούθησε στο βήμα ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός (το έργο του «Ζ» γύρισε ταινία ο Κώστας Γαβράς), που είπε ότι «ο Δήμος Περιστερίου πρωτοτύπησε στην παράδοση να τιμώνται οι Έλληνες μετά θάνατον! Σήμερα τίμησε τον Κώστα Γαβρά εν ζωή και αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ».

Ανέφερε, ότι «μέσα από τις ταινίες του ο Κώστας Γαβράς κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και να προβληματίσει κοινό και κριτικές με την οξυδερκή ματιά του.

Ξεχώρισε μέσα από μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, αλλά και με δημιουργίες που εξιστόρησαν προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων».

Διάβασε ένα κείμενο αφιερωμένο στον Κώστα Γαβρά και τον χαρακτήρισε άνθρωπο απλό, σοβαρό, δουλευτή, λιγόλογο και «σαν τον Ρωμιό που κουβαλά την τέχνη στο μεδούλι του και θυμίζει τους αετούς που φεύγουν από τη φωλιά τους επειδή πολύ την αγαπάνε».

VIDEO ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Επακολούθησε ένα video με τη βιογραφία του Κώστα Γαβρά που

γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12.2.1933 και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη, καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων.

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, το θρυλικό «Z», κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Όσκαρ Μοντάζ το 1970, ενώ προτάθηκε και για άλλα 3 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου).

Η ταινία του «Ο Αγνοούμενος» το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ κέρδισε και το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου την ίδια χρονιά.

Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών του 1982. Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών του 1975. Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1990. To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία «Αμήν», που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου το 2003 και πολλές άλλες διακρίσεις και βαβεία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κώστας Γαβράς που ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη που έδωσε τα όνομά του στο Περιστεριώτικο κινηματοθέατρο- κόσμημα, που όπως είπε «είναι μια ενέργεια πολλή σοβαρή, γιατί γίνεται σε μια εποχή που καταστρέφουν τις κινηματογραφικές αίθουσες για να τις κάνουν γκαράζ ή σούπερ μάρκετς. Και παράλληλα κάποιοι επιτήδειοι προσφέρουν στον πολίτη να δει 1.000 ταινίες αντί 15 ευρώ!

Δηλαδή κάνουν μοναχικούς τους ανθρώπους να δουν μόνοι τους στο σπίτι τους 1.000 ταινίες, όταν στην Αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν παντού θέατρα, για να βρίσκονται οι άνθρωποι μαζί, να κρίνουν, να συζητούν, να προβληματίζονται, να ανταλλάσσουν απόψεις και εντυπώσεις».

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Στο Περιστέρι με συνάντησαν πολλοί Περιστεριώτες με το επώνυμο Γαβράς. Μεταξύ άλλων ρώτησα μια κυρία Γαβρά: «Πώς είναι ο Δήμαρχος σας;» και μου απάντησε «Μακάρι να΄ναι πάντα καλά! Έχει έννοια για μας»!

Το επικαλούμαι για να αναφέρω και εγώ, ότι κάποια που έχει έννοια για μένα και χάρη σ΄ αυτήν μπόρεσα να κάνω ό,τι έκανα, είναι η γυναίκα μου η Μισέλ- Ρέι»!

ΘΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΛΙΕΣ

Η αντ/ρχος Πολιτισμού και Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, που πήρε τη «σκυτάλη» των ομιλιών, τόνισε, ότι: «Το Περιστέρι είναι μια πόλη που υλοποιεί το όραμα του Δημάρχου, ο οποίος έχει δώσει πρώτη προτεραιότητα στον πολιτισμό. Γιατί πιστεύει και πιστεύουμε και εμείς, ότι ο πολιτισμός είναι η μοναδική ανάσα, η μοναδική ποιότητα ζωής που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από την αφάνεια και το τέλμα. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε να δημιουργούμε πολιτιστικές φωλιές.

Είναι μεγάλη η τιμή για μένα να σας παραδίδω την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με την οποία μετονομάζει το παρόν κινηματοθέατρο σε «Κώστας Γαβράς» και σας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη του Περιστερίου!

Και θέλω επίσης να σας υποσχεθώ, ότι αυτή η πολιτιστική φωλιά θα φιλοξενεί πάντα δράσεις, που θα είναι αντάξιες του δικού σας ονόματος, που φέρει στην προμετωπίδα της»!

*

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε κα η υπ. Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου η οποία εκτός από τις μαγικές ταινίες του, μίλησε για την ευγένεια και το σεβασμό του Κώστα Γαβρά και την συμβολή του να αξιοποιεί τον πολιτισμό σαν έκφραση στις καθημερινές σχέσεις και επαφές των ανθρώπων.

Μεταξύ των ομιλιών αλλά και στο τέλος της τελετής, η τραγουδίστρια Μαριάννα Ζάχου και συγκρότημα καλλιτεχνών απέδωσαν τραγούδια κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, από ταινίες του Κώστα Γαβρά.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπ, Ναυτιλίας κ. Παν. Κουρουμπλής, ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών κ.ά.

Δ.Λ.