• TSINAS
 • AERAKI
 • LUKOPOULOS
 • ARSENOPOULOU
 • TSIWTA
 • STAVROULIAS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • GIAKUMIS
 • KAPNIAZIS
 • KIRITSIS
 • DRAMISIWTI
 • PRAMATEFTI

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Επίκαιρη όσο ποτέ, η εκπλήρωση του πατριωτικού χρέους του 89χρονου δωρητή, κ. Παναγιώτη Παχατουρίδη, πατέρα του Δημάρχου Περιστερίου

ΛΙΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ «ΠΟΝΤΙΑΣ ΜΑΝΑΣ»

1-

Ένα ακόμη Μνημείο, που αποτελεί καθυστερημένη μεν αλλά επίκαιρη όσο ποτέ, εκπλήρωση του πατριωτικού χρέους του 89χρονου κ. Παναγιώτη Παχατουρίδη, πατέρα του Δημάρχου Περιστερίου, που ήταν ο δωρητής, κοσμεί το Περιστέρι, στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παν. Τσαλδάρη & Ελλησπόντου.

Πρόκειται για το γλυπτό «Πόντια Μάνα», που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης κ. Ιωάν. Μπάρδης και αναπαριστά την Πόντια μάνα σε κίνηση, με ένα παιδί στο χέρι και ένα στην αγκαλιά. Τοποθετήθηκε με τα νώτα στραμμένα βορειοανατολικά, προς τον Πόντο όπου ξεριζώθηκε και το μέτωπο, με βλέμμα ελπίδας, προς το κέντρο του Περιστερίου. Εδώ που τα παιδιά της τίμησαν την πατριωτική προσφορά της και το ψυχικό σθένος της, χάρη στο οποίο επιβίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων, που ξεκίνησε το βράδυ της 23.9.2011,από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του νέου Δημαρχείου, ήταν μεν λιτή, αλλά μεγαλοπρεπής και άψογη τελετουργικά.

Με το γνωστό χειμαρρώδες και γεμάτο εθνική έπαρση ύφος του, ο ηθοποιός και συγγραφέας- ερευνητής κ. Λάζος (Λάζαρος) Τερζάς, επιμελήθηκε του προγράμματος και γεφύρωσε τη ροή των ομιλητών με εντυπωσιακό τρόπο.

Απηύθυναν χαιρετισμούς οι κ.κ. Κώστας Αλεξανδρίδης- αντ/δρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης- πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ελλάδας & Νήσων, Ισαάκ Ζορπίδης- πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παν. Κουρουμπλής, σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Χρυσόστομος, η κα Γεωργία Ερμίδου- γεν. γραμματέας του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού και ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά της Πόντιας Μάνας στην οικογένεια, στον τόπο καταγωγής της και στην πατρίδα γενικότερα και εκθείασαν την παραδειγματική αυτοθυσία και το σθένος της. Επίσης αναφέρθηκαν στην προσφορά των Ποντίων στο Περιστέρι και στην πατρίδα, στην αλληλεγγύη μεταξύ τους και στην προσήλωσή τους στις παραδόσεις τους.

Ξεχώρισαν: Η πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου. Η συγκίνηση και οι επισημάνσεις του σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Χρυσοστόμου. Η ενθουσιώδης υποδοχή και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού προς τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Παν. Κουρουμπλή και η απλή και μεστή ομιλία του. Η αναφορά του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Περιστερίου κ. Ι. Ζορπίδη, ότι «όπως κάθε μάνα μαζεύει τα παιδιά της κοντά της, έτσι και το Μνημείο θα αποτελέσει σημείο μάζωξης για όλους του Πόντιους του Περιστερίου». Πρότεινε την καθιέρωση μια φορά το χρόνο, μιας συνάντησης όλων των Ποντιακών Σωματείων και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παν. Παχατουρίδη για την δωρεά του Μνημείου.


ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είπε στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστώ θερμά τους εκπροσώπους της Πανποντιακής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων, καθώς και όλους τους Ποντίους που παρευρίσκονται σήμερα εδώ.

Επιτρέψτε όμως, τρεις ιδιαίτερες ευχαριστίες:

-Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, που έχει καταγραφεί στην συλλογική εθνική συνείδηση, ως μνήμων και πρόμαχος των απαραγράπτων δικαίων και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

-Προς τον Πόντιο βουλευτή Αιτωλ/νανίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, έναν από τους ελαχιστότατους εν ενεργεία πολιτικούς με αποδεδειγμένη πολιτική και κοινωνική συνείδηση, που στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε μπορεί να κυκλοφορεί με ψηλά το κεφάλι και να χαιρετά ελεύθερα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

-Και προς τον κ. Σάββα Καλεντερίδη, τον συνειδητοποιημένο Πόντιο και Έλληνα, που έμαθε να «φυλά Θερμοπύλες», παρά την κασσάνδρια μαντεία, «πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος και οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε»....

Συνέχισε:

«Σας κάλεσα στην αποκάλυψη ενός Σήματος καθυστερημένης εκπλήρωσης ενός πατριωτικού χρέους. Όμως αισθάνομαι άβολα, γιατί ο Πόντιος δωρητής είναι ο πατέρας μου. Φθάνοντας τα 89 του χρόνια, έμενε με το παράπονο, ότι σ' αυτήν την προσφυγική πόλη, που μοιράστηκε την γέννησή του με το πλοίο που τον έφερε το '22, δεν υπήρχε μνημείο για τον Πόντο.

Θα 'θελα, πιστέψτε με, να' ναι άλλος ο δωρητής. Για να τον παρουσιάσω με τα λόγια που δικαιούται. Νομίζω πως μπορώ την ενοχή μου να μετριάσω, αν με την δική σας συγκατάθεση τον ευχαριστήσω».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ

Και ολοκλήρωσε:

«Με το μνημείο αυτό δεν τιμούμε μόνο όσους μαρτύρησαν, όσους δεν κατάφεραν να γυρίσουν, όσους δεν ευτύχησαν να φτάσουν μέχρις εδώ.

Τιμούμε και τον μόχθο - σε λίγο 100 χρόνων- με τον οποίο οι Πόντιοι αποίκισαν αυτήν εδώ την πόλη. Τον κοινό μόχθο με τους άλλους Περιστεριώτες, που μετέτρεψε τον προσφυγικό συνοικισμό της Ευαγγελίστριας από χωράφια και λασπουριά σε μια όμορφη πόλη.

Οι γεννήτορές μας, ξεριζωμένοι από την καταστροφή του 1922, ήλθαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, στο Περιστέρι. Και τον αποκαλώ τον τόπο ευλογημένο, γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν ξανά την ρημαγμένη ζωή τους.

Το Περιστέρι, αποτέλεσε το εφαλτήριο των ονείρων μας, όταν μπορέσαμε να ονειρευτούμε ξανά. Γι΄ αυτό και πρέπει όλοι να είμαστε ευγνώμονες σε αυτή την πόλη. Δεν μας όφειλε τίποτα, εξακολουθεί να μην μας οφείλει τίποτα και όμως μας έχει δώσει τόσα πολλά!

Και η προσφορά του μνημείου της Πόντιας Μάνας δεν γίνεται για εξόφληση, γιατί κανείς δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή προς την πόλη του. Όσα οφείλουμε στην πόλη μας, θεωρούμε ότι εξακολουθούμε να τα οφείλουμε στον ίδιο βαθμό. Και αυτά δεν μπορεί κανείς να τα ξεπληρώσει, παρά μόνο ίσως με μόνιμη και έμπρακτη ευγνωμοσύνη».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΣ ΜΑΝΑΣ

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, που μίλησε με θέμα: «Ο ρόλος της μάνας στον αγώνα επιβίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού». Αναφέρθηκε στην ακλόνητη πίστη της Πόντιας Μάνας στο θεσμό της οικογένειας, στην μεταλαμπάδευση της παράδοσης και στην προσήλωσή της στις έννοιες της θρησκείας και της πατρίδας.

Αναφέρθηκε και σε περιστατικά, όπου μανάδες θυσίασαν τα βρέφη τους για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους αιμοσταγείς διώκτες τους και συνέβαλαν στο να διασωθεί και να διαιωνιστεί ο Ποντιακός ελληνισμός.

ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σκοπούς του Πόντου από τον «Ευξείνιο» Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο και με τον Πυρρίχιο χορό «Σέρρα», από χορευτές της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου.

Στην αίθουσα υπήρχε και Έκθεση του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού, με παλαιές φωτογραφίες, που απεικόνιζαν κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων του Πόντου.

Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, με επί κεφαλής τα Ποντιακά Σωματεία, η οποία μετέβη στο χώρο του Μνημείου και έκανε τα αποκαλυπτήρια.

Παραβρέθηκαν πλήθος επισήμων, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, συλλόγων και φορέων και κάτοικοι του Περιστερίου.

Δημ. Λυμπερόπουλος

 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • PONTIOI
 • BEKIARIS
 • LWLOS
 • TSAKA
 • IATROPOULOU
 • PITTA
 • XEKALAKI
 • ZERVAS
 • KOSMIDI