ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
(«ΕΦΥΓΑΝ» ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ)
Διανύουμε μήνα Σεπτέμβρη, επιστροφή από τις διακοπές -όσοι μπόρεσαν-και με τον εφιάλτη των λογαριασμών των ΔΕΚΟ στην υποδοχή.
Κοιτάμε μπροστά με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μία ματιά πίσω, σε αυτούς που σημάδεψαν την τύχη του Περιστερίου επιβάλλεται….
Μήνα Σεπτέμβρη, λοιπόν, το Περιστέρι έχασε πολλές προσωπικότητες. Αλλά δύο από τις πιο κορυφαίες, που στη συνείδηση των παλαιών Περιστεριωτών θεωρούνται σαν οι πιο σημαντικές σελίδες στον τόμο της ιστορίας του Δήμου μας είναι οι πιο κάτω:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1995, απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, που για μισό αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δημοτικά μας πράγματα.
Εξελέγη τέσσερις φορές δήμαρχος και θήτευσε 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος.
Γεννήθηκε το 1925 στα Πετράλωνα και όταν η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του Κωνσταντίνου έπεσε έξω, εκείνος τοποθέτησε τα λιγοστά χρήματα του το 1932 στο Περιστέρι, αγοράζοντας ένα οικοπεδάκι στην Κολοκυνθού.
Μέχρι 25 χρόνων ο Δημήτρης Φωλόπουλος έκανε διάφορες δουλειές: εργάτης, οικοδόμος, φαρμακοποιός, μαραγκός, σιδηρουργός, υποδηματοποιός κ.ά..
Το 1951 έβαλε υποψηφιότητα με το Συνδυασμό του «Δημοκρατικού Συναγερμού» και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.
Εξελέγη δήμαρχος το 1964, το 1975, του 1978 και το 1986.
Με την επιβολή της δικτατορίας συνελήφθη από τους πρώτους και εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα.
Χαρακτήρας ασυμβίβαστος, είχε καταδικαστεί σε 3.500 ημέρες φυλάκιση!
Σαν δήμαρχος είχε πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια περίπου 600 φορές (!) από τις διαμάχες του με τους οικοπεδοφάγους του Περιστερίου και είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στις... αθωωτικές αποφάσεις.
Είχε αθωωθεί σε όλες!
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κηδεύτηκε με δαπάνες του Δήμου, και την ημέρα που απεβίωσε, συνήλθε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο εκτός από το συλλυπητήριο ψήφισμα, αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στην πλατεία Γρηγορίου του Ε' στο Μπουρνάζι!
(Για την προάσπιση αυτής της πλατείας, πρωτοστάτησε συλλαλητηρίου
και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος από τα κτυπήματα)…
Μετά την Μεταπολίτευση υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις για να του αφαιρεθούν τα αιματώματα από τον εγκέφαλο, που τον βασάνιζαν με πονοκεφάλους…
Το όνομά του δόθηκε σε ένα δρόμο του Δήμου Ιλίου από τον τότε δήμαρχο του γειτονικού Δήμου.
Στην νεκρώσιμη ακολουθία και στην πομπή μέχρι το Κοιμητήριο Περιστερίου χοροστάτησε ο τότε Επίσκοπος Νύσσης μακαριστός Ελευθέριος Κατσαΐτης.
ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ο μοναδικός Περιστεριώτης που έφτασε στο αξίωμα του Υφυπουργού: ο Θάνος Τσουκαντάς.
Γεννήθηκε το 1937 στη Λύρκεια Αργολίδας. Το 1954 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, την οποία τελείωσε το 1961. Το 1966 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με «άριστα» και το 1968 έγινε πανεπιστημιακός επιμελητής.
Για 35 χρόνια ήταν στο δημοτικό προσκήνιο και απολάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης των Περιστεριωτών, που τον αποκαλούσαν: «Στρατηγό»!
Διετέλεσε αρχηγός δημοτικής παράταξης. Το 1974 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» και αργότερα έγινε Υφυπουργός Υγείας, μία θέση από την οποία βοήθησε, τόσο το Δήμο, όσο και τους Περιστεριώτες και με χρηματοδοτήσεις και σε θέσεις εργασίας και σε θέματα υγείας.
Υπήρξε ο «γιατρός των καλλιτεχνών και πολιτικών» (Δημ. Χόρν, Γιώργος Πάντζας, Μάρω Κοντού, Λάμπρος Κωνσταντάρας και πολλοί άλλοι).
Η συγκίνηση στη νεκρώσιμη ακολουθία, που έγινε στον ι.ν. Παμ. Ταξιαρχών (Νέο) ήταν απερίγραπτη και η συμμετοχή πολιτών πάνδημη.
Επικήδειους για τον σπουδαίο άντρα και επιστήμονα, που ήταν, όπως προαναφέραμε, γιατρός όλων σχεδόν των καλλιτεχνών και πλήθους πολιτικών, εκφώνησαν: ο μακαριστός Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο τότε διευθυντής του ΙΚΑ κ. Γεωρ. Μπεκιάρης, ο τ. Δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος κ.ά.
Παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της Βουλής, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων, όλα σχεδόν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου και εκατοντάδες πολίτες του Δήμου μας.
Ο Θάνος Τσουκαντάς ζούσε απομονωμένος, το τελευταίο διάστημα της ζωής του, σε ένα εξοχικό σπιτάκι στην Κορινθία, με διαλείμματα της μονοτονίας του, που και που, το τηλεφώνημα κάποιου από αυτούς που ευεργετήθηκαν από αυτόν και είχαν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη: αχαριστία!
Το όνομά του δεν μπήκε σε κανένα δρομάκι του Περιστερίου. (Μας αρκεί που έχουμε οδούς: Δροσιάς, Ελένης, Έλλης, Ησαΐα, Ιωνά, Νουφάρων και δεν συμμαζεύεται)…
Στην κηδεία και των δύο πιο πάνω προσωπικοτήτων ακούστηκε το «αιωνία τους η μνήμη». Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος στους δύο μεγάλους άνδρες…
ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 26.000 ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Θα θυμίσουμε ακόμη, ότι ο μήνας Σεπτέμβρης είναι μήνας δοκιμασίας για τους Περιστεριώτες.
Στις 7.9.1999 η καταστρεπτική σεισμική δόνηση που συγκλόνισε όλο το Περιστέρι, χτύπησε 4.347 σπίτια και άφησε 26.000 άστεγους, που βρήκαν προσωρινά καταλύματα στις σκηνές 72 καταυλισμών.
Είχαμε και τρεις νεκρούς Περιστεριώτες από πτώσεις τοίχων κ.λπ. (Αιμιλία Διονυσοπούλου, Διονύσης Καπόπουλος και Εμμανουήλ Χαραμής).
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Όμως μία διαφορετική Σεπτεμβριανή νότα, από το βαρύ κλίμα που μας δημιούργησαν οι αναμνήσεις, είναι απαραίτητη:
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1993, με επικείμενη την εκπνοή της δραχμής, η τότε νομάρχης Χανίων κα Αλέκα Μαρκογιαννάκη, πρότεινε το νέο Ευρωπαϊκό νόμισμα (το ευρώ) να έχει απαραίτητα από την μία πλευρά του ένα «περιστέρι πλαισιωμένο με δάφνινο στεφάνι»!
Για σκεφτείτε: τι ωραιότερο από το σύμβολο της ειρήνης στα Ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα και τα νομίσματα! Το καλύτερο μήνυμα!
Αν η ιδέα είχε υποστηριχθεί και από την τότε κυβέρνηση μας και άλλους φορείς, το έμβλημα του Δήμου μας θα ήταν σήμερα στα χέρια όλων των Ευρωπαίων.
Δυστυχώς αδιαφόρησε η δική μας πλευρά , παρ΄ ότι η ιδέα είχε ευμενή Ευρωπαϊκή ανταπόκριση…
Δ.Λ.