ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

 • PONTIOI
 • FESTIVAL
 • TAXIDI
 • PANEPISTIMIO
 • TRITEKNOI
 • NITSA
 • FARMA
 • ALEXANDRAKIS

Επικαιρότητα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ


Μια επταετία συνεχούς μορφωτικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, στη διάρκεια της οποίας η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να βελτιώσει το πνευματικό επίπεδο των πολιτών ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Εκατοντάδες πολίτες, που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία να αποκομίσουν γνωστική καλλιέργεια στη ζωή τους, αγκάλιασαν την προσπάθεια και μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα και διαλέξεις: Κοινωνιολογίας, λαογραφίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, λογοτεχνίας, τέχνης, ποίησης κ.ά. από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς καθηγητές και επιστήμονες. Μπόρεσαν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, ενημέρωση, εμπειρίες κ.λπ., οι οποίες μάλιστα απέκτησαν εγκυρότητα και πιστοποιήθηκαν και με σχετικό τίτλο παρακολούθησης.

Στην προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα, θέτει σε λειτουργία δύο ακόμη δράσεις, για τις οποίες μαζί με όλο το πλαίσιο της λειτουργίας του, μάς ενημερώνει η «ψυχή» της πνευματικής «κυψέλης» του Δήμου μας και Υπεύθυνη, η Περιστεριώτισσα συνταξιούχος εκπαιδευτικός κα Νικολίτσα Καρκούλια, η οποία μας είπε, μεταξύ άλλων:

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

«Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, για το οποίο όλοι οι Περιστεριώτες πρέπει να υπερηφανευόμαστε, αποτελεί στην ουσία μια σοβαρή πνευματική δραστηριοποίηση προς όφελος των δημοτών, που περιλαμβάνει διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια ή και σειρές επιμορφωτικών σεμιναρίων που υπάγονται στο φορέα που εντάσσεται στα πλαίσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ονομάζεται Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.

Ασφαλώς, έχει όλα τα χαρακτηριστικά, που διακρίνουν παρόμοια ιδρύματα παιδείας και πολιτισμού και στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων, με μοναδικά κριτήρια τα πνευματικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έχει το πλεονέκτημα, ότι είναι ευέλικτο και μπορεί να διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα σε κάθε τομέα του επιστητού.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλες οι δράσεις αυτές ικανοποιούν τις πνευματικές ανάγκες, τις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντα των Περιστεριωτών και όχι μόνο. Είναι μια μορφωτική προσφορά προς τους συμπολίτες μας, ώστε μέσα από τον συνδυασμό της ελεύθερης επιλογής, της πρόσβασης και της παροχής ποιοτικού επιπέδου πνευματικών συναντήσεων, συμβάλλουμε καθοριστικά στη δημιουργία μιας πραγματικής πολιτιστικής ζωής στο Περιστέρι.

Σκοπός αυτού του δημοτικού φορέα είναι από το ένα μέρος να επιβεβαιώσει το πλουσιότατο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του Δήμου Περιστερίου και από την άλλη να αναδείξει από κάθε άποψη την πόλη του Περιστερίου και την ευρύτερη περιοχή.

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο μέσα στους γενικούς και ειδικούς στόχους, περιλαμβάνει τη μόρφωση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την πνευματική καλλιέργεια κ.ά. όλων των δημοτών.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΓΝΩΣΗ

Μέσα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης επιθυμεί και προσφέρει με τη λειτουργία του σε όλους έγκαιρη και έγκυρη γνώση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με βασικές σπουδές, με την διαρκή κατάρτιση, με την καλλιέργεια και αξιοποίηση ικανοτήτων, όπως κάνουμε με τις παρουσιάσεις των συγγραφέων, των ποιητών, σύμφωνα πάντοτε και με τη βασική αρχή της δια βίου μάθησης, όπως άλλωστε το απαιτούν και το επιβάλλουν οι καιροί μας.

Ο Δήμος Περιστερίου πιστεύει -και αποδείχθηκε στην πράξη- ότι με τη λειτουργία του το Δημοτικό .Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ικανοποιεί ουσιαστικά τα ενδιαφέροντα των δημοτών, καλύπτει τις πνευματικές τους ανάγκες και παρέχει καθοριστική διέξοδο στις γόνιμες ανησυχίες τους.

Εξάλλου τα θεμέλια έχουν τεθεί με τα εγκαίνια, την οργάνωση και τη λειτουργία της μεγάλης Δημοτικής Βιβλιοθήκης που διαθέτει ήδη πλούσια συλλογή βιβλίων, συγγραμμάτων και γενικότερα εντύπων ποικίλου περιεχομένου, που ενδιαφέρουν κάθε φιλαναγνώστη δημότη.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ 7 ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΗ

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έχει καταξιωθεί με την αδιάκοπη λειτουργία του στη συνείδηση των δημοτών μας και όχι μόνο. Για 7 συνεχή έτη έχει καταστεί ισχυρός πόλος έλξης για κάθε πολιτιστική, επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα και ταυτόχρονα έχει βοηθήσει αποφασιστικά στο να συνδεθεί η τοπική κοινωνία με κάθε ανάλογο ή αντίστοιχο φορέα, καθώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται ποικιλότροπες διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως το Κέντρο δια βίου μάθησης Περιστερίου, το Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας, ο Σύλλογος «Μπορώ» κ.ά.

Αυτές οι καινοτόμες κατά τη γνώμη μας δράσεις, πάντα με την παράλληλη δραστηριότητα και τα προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συνδέονται ευθέως με τη δια βίου παιδεία και κατάρτιση, καθώς επίσης και με τις νέες τεχνολογίες και οι οποίες υλοποιούνται με ανακοινώσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως είναι: Η Λέσχη ανάγνωσης, το Φεστιβάλ Παραμυθιού, οι επισκέψεις Σχολείων, οι Εκθέσεις έργων Αστροφυσικής, οι βραδιές αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια, οι μουσικές βραδιές κ.λπ.

*

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου λειτουργεί κάθε ακαδημαϊκό έτος με δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό. Τα μαθήματα - διαλέξεις αρχίζουν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το χειμερινό εξάμηνο διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο και το Εαρινό από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.

Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο χωρίζεται σε δύο ή και περισσότερες θεματικές ενότητες και σε κάθε θεματική ενότητα διδάσκουν έμπειροι και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ

Οι θεματικές ενότητες αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς του επιστητού: Λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, ιατρική, οικονομία, απόδημο ελληνισμό, φιλολογία, πολυπολιτισμικά θέματα, παιδαγωγικά ζητήματα, επικοινωνιολογία, κοινωνιολογία, θετικές επιστήμες, τοπική αυτοδιοίκηση, γλωσσολογία, ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, διεθνείς σχέσεις, θεολογία - θρησκειολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία κ.ά.

Όλα αυτά υλοποιούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει δώσει η Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελείται από την αντ/ρχο Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα –Μάρκου, την υποφαινόμενη σαν υπεύθυνη και μαζί μας τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς κ.κ. Δήμητρα Μόσχου και Αλέξανδρο Πατσή.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πέρα και από τις προσδοκίες μας και συνεχώς διευρύνεται. Φέτος ξεκινάμε με 350 εγγεγραμμένους στο Χειμερινό Εξάμηνο και καθημερινά έχουμε προσέλευση και άλλων ενδιαφερομένων και για τις δύο ενότητες του προγράμματος».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η κα Νικολίτσα Καρκούλια ολοκλήρωσε την αναφορά της στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, αναφερόμενη στις επικείμενες δράσεις:

«Θέλω ωστόσο να τονίσω, ότι φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να υλοποιήσουμε δύο ακόμη καινοτόμες δραστηριότητες:

Η πρώτη και πολύ σπουδαία, είναι ότι λόγω της επιτυχίας, της ανταπόκρισης και της απήχησης που είχε και έχει η λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τους ενδιαφερόμενους καθηγητές, την λειτουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης, κάτι που θα αποτελέσει ουσιαστικό πλεονέκτημα στην μεταπτυχιακή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Λεπτομερή ενημέρωση θα κάνουμε όταν θα έχουμε ολοκληρώσει άρτια όλες τις απαραίτητες και σύννομες διαδικασίες.

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η δεύτερη δραστηριότητα είναι ότι, επειδή είμαστε οι πρώτοι που λειτουργήσαμε δημοτικό πανεπιστήμιο και έχουμε τη σχετική πείρα, ετοιμάζουμε μέσα στον Ιανουάριο του 2018, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Πανεπιστημίων. Έχουμε ξεκινήσει τις επαφές για τη συμμετοχή και των άλλων δημοτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν σε άλλους δήμους της πατρίδας μας.

Στο Συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί καθηγητές που θα εκθέσουν τις σκέψεις, την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά πρακτικά αποτελέσματα.

Σας διαβεβαιώ, ότι συνεχίζουμε με μεράκι και πάθος να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δραστηριότητες, που προσφέρουν γνώσεις, ικανοποίηση και εφόδια σε όλους.

ΟΛΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Εκείνο που θέλω να τονίσω με έμφαση και μεγάλη χαρά είναι, ότι η πραγματοποίηση των οραμάτων του δημάρχου μας κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, της αντ/ρχου Πολιτισμού κας Μαίρης Τσιώτα Μάρκου, και εμένα προσωπικά -που συμμετέχω με πάθος στην προσπάθεια από τη θέση της Υπεύθυνης- είναι ότι όλες αυτές οι σπουδαίες πνευματικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.λπ. -που είναι μοναδικά στολίδια πολιτισμού- βασίζονται στον Εθελοντισμό. Βασίζονται στην ανιδιοτελή προσφορά και μόνο, όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων καθηγητών – επιστημόνων ομιλητών που υλοποιούν το πρόγραμμα, καθώς επίσης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, πολλών συμπολιτών μας κ.ά.

Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς και εύχομαι όλη αυτή η πνευματική προσφορά στην κοινωνία του Περιστερίου να συνεχίσει με τον ρυθμό προόδου και επιτυχίας που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα».

Δ.Λ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

 

 • FITA
 • AKOUSTIKA
 • LAKIOTIS
 • EPAINOS
 • PAPADEA
 • ΧΑΡΑΜΗΣ
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • HONDOS CENTER

Ειδήσεις