ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

 • PONTIOI
 • FESTIVAL
 • TAXIDI
 • PANEPISTIMIO
 • TRITEKNOI
 • NITSA
 • FARMA
 • ALEXANDRAKIS

Επικαιρότητα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Αυξάνεται η ακίνητη περιουσία του Δήμου κατά 4.323 τ.μ. που αγοράζει η Δημοτική Αρχή, αντί του ποσού 1.068.739 ευρώ και θα διαμορφώσει τέσσερις ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ σε βρεφονηπιακό σταθμό, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις- πράσινο. Καλύπτουν απόλυτα αναγκαίες χρήσεις στον κοινωνικό ιστό

 Με ένα βρεφονηπιακό σταθμό, μια παιδική χαρά και δύο κοινόχρηστους χώρους ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων & πράσινου, εξοπλίζει τον κοινωνικό ιστό η Δημοτική Αρχή, σε γειτονιές όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη τέτοιων χρήσεων, με τη αγορά ελεύθερων χώρων, από ίδιους πόρους του αποθεματικού της, που ανέρχονται στις 1.068.739 ευρώ.

 Το συνολικό εμβαδόν της αυξανόμενης περιουσίας του Δήμου είναι 4.323,11 τ.μ. και αφορά τέσσερις χώρους σε αντίστοιχα περιφερειακά οικοδομικά τετράγωνα, για χρήσεις απόλυτα αναγκαίες.

 Συγκεκριμένα, και μετά από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες ψήφισαν υπέρ 25 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι και λευκό ο κ. Βασ. Μουκουβίνας, ξεκίνησε η διαδικασία αγοράς των πιο κάτω ακινήτων:

*

 Στο Οικοδομικό Τετράγωνο 882 μεταξύ των οδών Ελπίδος- Μεσσηνίας- Ειρήνης- Νίκης, στο Λόφο Αξ/κών, εμβαδού 837 τ.μ., όπου θα δημιουργηθεί Βρεφονηπιακός Σταθμός.

 Στο εισηγητικό αναφέρεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λόφου Αξ/κών δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι για βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι κάτοικοι της περιοχής για να καλύψουν τις ανάγκες φιλοξενίας των παιδιών τους απευθύνονται σε αντίστοιχους σταθμούς άλλων δημοτικών κοινοτήτων, δεδομένου, ότι σε ακτίνα 300 μέτρων λειτουργούν 4 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο.

 Η αγοραία αξία του ακινήτου σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές υπολογίσθηκε στα 267.840 ευρώ (δηλαδή 320 ευρώ το τ.μ.) και τελικά ο Δήμος αγοράζει το ακίνητο αντί 185.770,20 ευρώ ( 221,95 ευρώ το τ.μ.).

 *

 Στο Ο.Τ. 893, μεταξύ των οδών Μαντινείας - Νίκης - Ελευθερίας - Σαγγαρίου, εμβαδού 660 τ.μ., θα διαμορφωθεί στο ανατολικό τμήμα Παιδική Χαρά.

 Με το ίδιο σκεπτικό αναφέρεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λόφου Αξ/κών δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι για παιδικές χαρές και για τους κατοίκους εγκυμονεί επικινδυνότητα, αφού οι γονείς για να πάνε τα παιδιά τους σε άλλες παιδικές χαρές χρειάζεται να διασχίσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες (Τζών Κέννεντυ κ.ά.)

 Η αγοραία αξία του ακινήτου, σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές, υπολογίσθηκε στα 224.400 ευρώ (δηλαδή 340 ευρώ το τ.μ.) και τελικά ο Δήμος αγοράζει το ακίνητο αντί 143.726,10 ευρώ ( 217,77 ευρώ το τ.μ.).

*

 Στο Ο.Τ. 1533α μεταξύ των οδών Καρυάτιδος- Αμφιτρίτης- Αναγνωστοπούλου- Ασκληπιού, εμβαδού 1.201,31 τ.μ., θα διαμορφωθεί χώρος Ήπιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων – πράσινο. Παρόμοιοι κοινωφελείς κοινόχρηστοι χώροι είναι ελάχιστοι σε ακτίνα 300 μέτρων και οι πολίτες και τα παιδιά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να αθληθούν δωρεάν σε ανοικτούς χώρους αθλητισμού.

 Η αγοραία αξία του ακινήτου σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές υπολογίσθηκε στα 474.700 ευρώ (δηλαδή 395,15 ευρώ το τ.μ.) και τελικά ο Δήμος αγοράζει το ακίνητο αντί 314.234,20 ευρώ (261,58 ευρώ το τ.μ.).

 Το Ο.Τ. 1533α διαθέτει πράσινο, μικρά και μεγάλα δένδρα, παγκάκια, φωτισμό, δύο μπασκέτες και οι περίοικοι περνούσαν στις περιορισμένες δυνατότητες ευχάριστα την ώρα τους. Η τελική διαμόρφωση θα εξωραΐσει θεαματικά το χώρο.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος επιφάνειας πρασίνου στη Ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοιχεί σε 20 τ.μ. ανά κάτοικο, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι μέσοι όροι δεν αγγίζουν ούτε τα 5 τ.μ. να κάτοικο, ενώ ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ορίζει ελάχιστο μέγεθος στα 9 τ.μ. ανά κάτοικο. Συνεπώς η διαμόρφωση του Ο.Τ. 1533α είναι σημαντική για το Περιστέρι που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 139.981 κατοίκους -πλασματική εικόνα- όμως στην πραγματικότητα οι κάτοικοι είναι ασύγκριτα πολλοί περισσότεροι.

*

 Στο Ο.Τ.1592, μεταξύ των οδών Καρυάτιδος - Αμφιτρίτης- Αναγνωστοπούλου- Αγ. Βασιλείου, εμβαδού 1.624,80 τ.μ. που γειτνιάζει με το Ο.Τ. 1533α , για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε, θα διαμορφωθεί σαν χώρος Ήπιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων – πράσινο και οι χρήσεις θα μελετηθούν από κοινού.

 Ένας επί πλέον λόγος για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης των χώρων είναι και η ύπαρξη κοντά του δημοτικού κοιμητηρίου, αλλά και το γεγονός, ότι οι οδοί Αναγνωστοπούλου, Καρυάτιδος και Αγ. Βασιλείου δέχονται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, που σημαίνει περιβαλλοντική όχληση και ρύπανση.

 Η αγοραία αξία του ακινήτου σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές υπολογίσθηκε στα 634.070 ευρώ (δηλαδή 390,24 ευρώ το τ.μ.) και τελικά ο Δήμος αγοράζει το ακίνητο αντί 425.009,20 ευρώ (261,58 ευρώ το τ.μ.).

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

4,3 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

 Όπως μας είπε ο αντ/ρχος Πολεοδομίας κ. Παναγιώτης Λύκος:

«Παρά το γεγονός, ότι διανύουμε περίοδο κρίσης, ο Δήμος μας, χάρη στην συνετή οικονομική πολιτική, έχει την οικονομική δύναμη που του επιτρέπει να αξιοποιήσει σημαντικά κονδύλια για την αγορά ακινήτων, για να κάνει διάφορα έργα και να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

Οι αποφάσεις για τη συγκεκριμένη αγορά χώρων είναι πολύ σημαντικές, όχι μόνο γιατί αυξάνεται η ακίνητη περιουσία του Δήμου κατά 4,3 στρέμματα, αλλά γιατί αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, στις γειτονιές.

Είναι χώροι που παρέμεναν δεσμευμένοι από το Δήμο 25 χρόνια και κατορθώσαμε μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις να τους αποκτήσουμε.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός, η παιδική χαρά και οι δύο χώροι άθλησης και πράσινου θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τον προορισμό που καθορίζουν τα σχετικά ΦΕΚ και είναι σε θέσεις όπου η χωροταξική έλλειψή τους ήταν καταφανής.

Θα προσθέσω, ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει και άλλους ελεύθερους χώρους για κοινόχρηστη αξιοποίηση, συνεχίζεται»…

Δ.Λ.

 • FITA
 • AKOUSTIKA
 • LAKIOTIS
 • EPAINOS
 • PAPADEA
 • ΧΑΡΑΜΗΣ
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • HONDOS CENTER

Ειδήσεις