• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ: ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


Κάποτε κοιτάγαμε μπροστά με αισιοδοξία, σήμερα το μέλλον από την ομίχλη της κρίσης είναι θολό και ακαθόριστο. Μεταξύ άλλων αναγκαστικά κοιτάμε πίσω με νοσταλγία αλλά και με θλίψη, σε γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που σημάδεψαν την εξέλιξη του Δήμου μας.

Ο μήνας Σεπτέμβρης είναι καθοριστικός για το Περιστέρι. Μέσα από το πλήθος των συμβάντων στα χρόνια που πέρασαν, θα ξεχωρίσουμε γι’ αυτό το μήνα τρία – τέσσερα, έτσι για να πειστούμε ότι δεν πάσχουμε από ιστορικό… αλτσχάιμερ.

Πέρασε και ο φετινός Σεπτέμβρης, νιώθουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία μπροστά, αλλά και μια ματιά πίσω, ειδικά σ’ αυτούς που σημάδεψαν την τύχη του Περιστερίου, επιβάλλεται.

Μήνα Σεπτέμβρη, λοιπόν το Περιστέρι έχασε δυο προσωπικότητές του, που για τους παλιούς Περιστεριώτες θεωρούνται σαν οι πιο λαμπρές σελίδες στον τόμο της ιστορίας του Δήμου μας. Δυο προσωπικότητες, που αγωνίστηκαν για την εξέλιξη του τόπου μας και οι οποίοι, απ΄ όπου κι αν βρίσκονται, πιστεύουμε θα νιώθουν ικανοποίηση γιατί το Περιστέρι του σήμερα είναι όπως το οραματίζονταν.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 5 Σεπτέμβρη 1995, απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, που για μισό αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα. Εξελέγη 4 φορές δήμαρχος και θήτευσε 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

Γεννήθηκε το 1925 στα Πετράλωνα και όταν η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του Κων/νου «έπεσε έξω», εκείνος τοποθέτησε στο Περιστέρι τα λιγοστά χρήματά του, αγοράζοντας το 1932 ένα οικόπεδο στην Κολοκυνθού.

Μέχρι 25 χρονών ο Δημήτρης Φωλόπουλος έκανε διάφορες δουλειές, εργάτης, φαρμακοποιός, μαραγκός, σιδηρουργός και υποδηματοποιός.

Το 1951 έβαλε υποψηφιότητα με το «Δημοκρατικό Συναγερμό» και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.

Εξελέγη δήμαρχος το 1964, το 1975, το 1978 και το 1986.

Συνελήφθη από τους πρώτους στη δικτατορία και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Χαρακτήρας ασυμβίβαστος, είχε καταδικαστεί σε 3.500 ημέρες φυλάκιση!

Σαν δήμαρχος είχε πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια περίπου 600 φορές, από τις διαμάχες του με τους οικοπεδοφάγους και είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στις… αθωωτικές αποφάσεις. Είχε αθωωθεί σε όλες!

Κηδεύτηκε με δαπάνες του Δήμου. Τη ημέρα που απεβίωσε, συνήλθε εκτάκτως το τότε δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο εκτός από το συλλυπητήριο ψήφισμα, αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στην πλατεία Γρηγορίου του Ε’ στο Μπουρνάζι!

(Έσωσε το κύρος και τη… συνέπεια τού τότε δημοτικού συμβουλίου ο σημερινός δήμαρχος ο κ. Παχατουρίδης με το άγαλμα και το παρκάκι που διαμόρφωσε στον Αγ. Αντώνη).

*

Αξίζει να αναφέρουμε ένα άγνωστο περιστατικό για τον Δημ. Φωλόπουλο:

Το 1977, ο τότε υπ. Δημοσίων ΄Εργων Νικ. Ζαρντινίδης προκάλεσε μια συγκέντρωση δημάρχων του λεκανοπεδίου για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, της αρμοδιότητάς του. Κατά τη συζήτηση ο Δημ. Φωλόπουλος έγινε τόσο φορτικός και επιθετικός στα αιτήματά του σε κονδύλια και έργα που ζητούσε για το υποβαθμισμένο Περιστέρι, ώσπου ο Υπουργός σε μια μεταξύ τους λογομαχία, αγανάκτησε, τύλιξε την καμπαρντίνα του και την πέταξε στον Φωλόπουλο, που τον… κουκούλωσε!

Αργότερα έλεγε ο θρυλικός Μίμης: «Δεν με ένοιαξε το γεγονός, γιατί αυτά που ήθελα για το Περιστέρι, τα πήρα. Και με το σπαθί μου! Το μόνο που στενοχωρήθηκα ήταν που δεν πήρα και την καμπαρντίνα! Και είμαστε και στα ίδια μέτρα με τον Υπουργό…

Ήταν τόσο μαλακό και ζεστό το ύφασμα που… τρελάθηκα! Δεν θυμάμαι πόσους χειμώνες και κρύα πέρασα χωρίς παλτό. Κι΄όταν μεγάλος απόκτησα το πρώτο μου παλτό ήταν χόρτινο και αυτό μεταχειρισμένο…

Έ, αφού μου την πέταξε την καμπαρντίνα, έπρεπε να την κρατήσω! Κρίμα»…

*

ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ο μοναδικός Περιστεριώτης που έφθασε στο αξίωμα του Υφυπουργού: Ο Θάνος Τσουκαντάς.

Γεννήθηκε το 1937 στην Κοινότητα Λύρκεια Αργολίδας. Το 1954 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, την οποία τελείωσε το 1961. Το 1966 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με «άριστα» και το 1968 έγινε πανεπιστημιακός επιμελητής.

Για 35 χρόνια ήταν στο δημοτικό προσκήνιο και απολάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης των Περιστεριωτών, που τον αποκαλούσαν και του άρεσε: «Στρατηγό»!

Διετέλεσε αρχηγός δημοτικής παράταξης, Το 1974 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» και αργότερα έγινε Υφυπουργός Υγείας, μια θέση από την οποία βοήθησε, τόσο το Δήμο, όσο και τους Περιστεριώτες και σε θέσεις εργασίας και σε θέματα υγείας.

Ήταν γιατρός όλων σχεδόν των καλλιτεχνών (Χόρν, Κωνσταντάρας, Κοντού, Πάντζας, Μουστάκας κ.ά.) και πλήθους πολιτικών.

Ο Θάνος Τσουκαντάς ζούσε το τελευταίο διάστημα της ζωής του σε ένα εξοχικό σπιτάκι στην Κορινθία, με διαλείμματα της μονοτονίας του, που και πού το τηλεφώνημα κάποιου από αυτούς που έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη: αχαριστία!

Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε ένα άγνωστο περιστατικό από την ιατρική του σταδιοδρομία:

Ο Θάνος μεταξύ άλλων ήταν και προσωπικός γιατρός του μεγάλου μας ηθοποιού Δημήτρη Χορν. Ο Χορν ασθένησε κάποια βραδιά από «Ασιατική γρίππη» -την θυμούνται οι παλαιοί- ανέβαλε την θεατρική του παράσταση και κάλεσε το Θάνο Τσουκαντά. Ο Θάνος έσπευσε, του έδωσε την απαιτούμενη αγωγή και η κατάσταση βελτιώθηκε άμεσα και καθοριστικά. Υποχρεωμένος ο Χορν -γιατί ο Θάνος δύσκολα έπαιρνε λεφτά- έμαθε ότι ο γιατρός θα έφευγε με ταξί. Κάλεσε τον προσωπικό του οδηγό, το Μιχάλη, και του έδωσε εντολή: «Πάρε το γιατρό με το αυτοκίνητό μου και πήγαινέ τον στο σπίτι του».

Ο Θάνος αρνήθηκε, γιατί βλέποντας τη χλιδή στο σπίτι του Χορν, ντρεπόταν πού έμενε αυτός, αλλά τελικά αναγκάστηκε να δεχθεί. Τον μετέφερε ο οδηγός με τη λιμουζίνα μέχρι το τέλος της Λένορμαν και εκεί στην Κολοκυνθού, που άρχιζαν τα περιβόλια των Τσουκαντάδων, η λάσπη ήταν ένα γόνατο και πήγαινε στο σπίτι του μέσα από ένα μονοπάτι, είπε στον οδηγό να τον αφήσει.

Ο οδηγός είδε την όλη τραγική κατάσταση με τα υποστατικά, τα κάρα, τα ξύλα, τους τσίγκους, τα αγριόχορτα, τη λάσπη και στο βάθος το απέρριτο σπίτι και απόρησε: «Εδώ είναι το σπίτι σας;», ρώτησε. «Όχι», του απάντησε ο Θάνος με συστολή: «Εδώ είναι το… εξοχικό μου»!

*

Στην κηδεία και των δύο πιο πάνω προσωπικοτήτων ακούστηκε το «αιωνία τους η μνήμη». Ναι, αλλά όχι μόνο να το λέμε, αλλά να το εννοούμε και να τους θυμόμαστε…

*

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 26.000 ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Ο μήνας Σεπτέμβρης είναι και ένας μήνας δοκιμασίας για τους Περιστεριώτες.

Στις 7.9.1999 το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου με τη φοβερή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε όλο το Περιστέρι, κτύπησε 4.347 σπίτια και άφησε 26.000 άστεγους, που βρήκαν προσωρινά καταλύματα στις σκηνές 72 καταυλισμών, που έζησαν τραγικές στιγμές και καταστάσεις.

Τότε είχαμε και τρεις νεκρούς Περιστεριώτες (Αιμιλία Διονυσοπούλου, Διονύσης Καπόπουλος και Εμμ. Χαραμής).

*

ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΜΒΛΗΜΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Μια διαφορετική σεπτεμβριάτικη νότα, από το βαρύ κλίμα που μας δημιούργησαν οι αναμνήσεις, είναι απαραίτητη:

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1993, με επικείμενη την εκπνοή της δραχμής, η τότε νομάρχης Χανίων κα Αλέκα Μαρκογιαννάκη είχε μια σπουδαία έμπνευση: Πρότεινε το νέο Ευρωπαϊκό νόμισμα (το ευρώ) να έχει απαραίτητα από την μια πλευρά του ένα «περιστέρι πλαισιωμένο με δάφνινο στεφάνι»!

Για σκεφτείτε: Τι ωραιότερο από το σύμβολο της ειρήνης στα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα! Το καλύτερο μήνυμα! Μερικά κράτη το είδαν ευνοϊκά, και αν η ιδέα είχε υποστηριχτεί και από την τότε κυβέρνησή μας και άλλους φορείς, το έμβλημα του Δήμου μας θα ήταν σήμερα στα χέρια όλων των Ελλήνων και των Ευρωπαίων.

Δυστυχώς δεν έγινε. Προφητικά βέβαια, γιατί πού επικρατεί πολιτική και οικονομική ειρήνη σήμερα;

Δ.Λ. - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • GAVRAS
  • PATRIARXIS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ